HoofdnieuwsRegionaal

Coronacijfers dalen nog, boostercampagne op stoom

LEEUWARDEN – 3072 Friezen testten deze week positief op COVID-19, tegen 4120 een week eerder. De daling met een kwart is deze week sterker dan in de andere provincies. De ziekenhuisbezetting blijft afnemen. Het aantal gezette vaccinaties stijgt sterk dankzij de versnelde boostercampagne. In Fryslân zijn 60.010 boostervaccinaties gezet. Vorige week waren dat 46.000.

De mooie cijfers zijn naar verwachting geen overbodige luxe. Het is goed dat de zorg wordt ontlast omdat de omikronvariant van het coronavirus oprukt. Deze is inmiddels landelijk dominant. De verwachting is dat dit op korte termijn ook in de Friese cijfers zichtbaar zal worden en dat daarna het aantal ziekenhuisopnames toeneemt. Daarom blijft het nodig het aantal contacten te beperken en zo veel mogelijk mensen te beschermen met (booster)vaccinatie.

Boostervaccinatie helpt

Net als een week geleden is het aantal besmette 75-plussers naar verhouding het hardst gedaald. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 60 bewoners positief, de helft minder dan een week eerder. Waarschijnlijk komt dit doordat veel ouderen beter zijn beschermd dankzij hun boostervaccinatie.

De vervroegde sluiting van scholen is ook goed zichtbaar in de besmettingscijfers. Er waren in een week tijd de helft minder positieve testen in de leeftijdsgroepen 4-12 jaar en 12-18 jaar. De twintigers vormen nu de grootste leeftijdsgroep die positief test.

60.010 boostervaccinaties

Deze week zijn tot en met woensdag 60.010 extra prikken (boostervaccinaties) gezet. Inmiddels heeft 85 procent van de gevaccineerde Friezen van 75 jaar en ouder een boosterprik ontvangen. Vorige week was dit 80,5 procent. Op de dinsdag geopende XXL Boosterlocatie in Leeuwarden zijn de eerste drie dagen rond 25.000 mensen gevaccineerd.

Mensen geboren in 1986 of eerder kunnen online een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Zij moeten hun id-bewijs meenemen. Daarnaast is het de bedoeling de gezondheidsverklaring vooraf op papier in te vullen en mee te nemen. Dit voorkomt vertraging. GGD Fryslân heeft voldoende prikstraten beschikbaar, ook op Nieuwjaarsdag.

Hulp huisartsen

GGD Fryslân heeft de Friese huisartsen opgeroepen te helpen bij de grootschalige boostercampagne.  Zij prikken 7300 bewoners van 170 zorginstellingen zonder medische dienst en 625 niet mobiele thuiswonenden. Deze operaties zijn bijna afgerond. Daarnaast is de huisartsen gevraagd toezicht te houden op de vaccinatielocaties van GGD Fryslân. Meer dan 25 huisartsen draaien er al diensten.

Jaarwisseling

Veiligheidsregio en GGD Fryslân maken zich zorgen over de polarisatie in de samenleving. ,,Wat zou het mooi zijn als we in het nieuwe jaar onze saamhorigheid weer kunnen hervinden. Dat we elkaar weer opzoeken, in gesprek gaan en elkaar de ruimte geven’’, zegt directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button