EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Culinaire wandeling en proeverij bijna uitgestorven Kollumer Pronkboon

BUITENPOST – Op zondag 5 oktober 2014 kunnen mensen vanaf 15.00 uur bij Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost een culinaire wandeling en proeverij in de wereld van typische streekbonen uit De Wâlden maken. Met in de hoofdrol de Kollumer Pronkboon, die in de jaren 90 voor de ondergang is behoed door Ruurd Walrecht en een onbekende Kollumer.

Topkok Freddy Bult van De Herberg van Smallingerland uit Rottevalle verzorgt de proeverij in De Kruidhof. Aansluitend kan men in de Herberg van Smallingerland genieten van een 3-gangen diner met bonen erin verwerkt. De actie is medegeorganiseerd door streekmerk Wâldpyk en is in het kader van de landelijke Week van de Smaak met als thema: bonen op je bord.

De familie Kunnen uit Ureterp is vandaag de dag de enige teler die de gitzwarte en prachtig glimmende Kollumer Pronkboon onder zijn hoede heeft. De boon is voor zover bekend nog nooit op de markt gebracht en de familie Kunnen teelt hem exclusief voor de Herberg van Smallingerland. Dit maakt het tot een onbekende maar exclusieve boon uit de eigen streek, waar het publiek nu kennis mee kan maken.

Stichting Wrâldfrucht, eigenaar van streekmerk Wâldpyk, hoopt dat dit de aanleiding is voor de bloei van een nieuw en prachtig streekproduct uit De Wâlden. “De Pronkbonen werden vroeger vooral om hun lekkere smaak gegeten. Ook de peulen van de bonen kunnen gegeten worden en zijn doorgaans vleziger dan sperziebonen. En natuurlijk het oog wil ook wat. Het prachtig glimmend zwart valt erg op. Het onderstreept de exclusiviteit ervan. Een boon die het verdient om weer nieuw leven in te blazen”, aldus Jan de Boer van Wâldpyk.

Arrangement
Aanvang op De Kruidhof om 15.00 uur. Daar starten deelnemers met een rondleiding van bonendeskundige Jan de Boer van streekmerk Wâldpyk. Daarna krijgt men drie amuses die bestaan uit een proeverij van drie verschillende gerechtjes met streekbonen waaronder een soepje van de Kollumer Pronkboon en de frites van Wâldbeantsjes. Bezoekers van De Kruidhof kunnen voor € 9,- hier aan deelnemen en tevens vrij rondwandelen door de tuinen of het IJstijdenmuseum bezoeken. Aanmelden bij De Kruidhof is gewenst: [email protected], 0511- 541253.

Aansluitend kunnen mensen bij de Herberg van Smallingerland genieten van een 3-gangen diner met daarin bonen verwerkt (met diner erbij zijn de kosten € 39,-per persoon voor het gehele arrangement). Voor het complete arrangement inclusief diner, graag aanmelden bij De Herberg van Smallingerland: [email protected],  0512-342064.

 

Kollumer Pronkboon

Door de intensivering van de land- en tuinbouw in de vorige eeuw bleven alleen gewassen met de meeste opbrengst over. De sperzieboon is daarvan een goed voorbeeld. Velen kennen alleen deze boon terwijl vele andere bonensoorten, zoals de Kollumer Pronkboon, zijn verdwenen ongeacht de smaak. Gelukkig was er één Kollumer die de pikzwarte Pronkboon nog had. In de jaren 90 gaf hij hem aan Ruurd Walrecht, die toentertijd op De Oerakker in Bakkeveen met uitsterven bedreigde streekgewassen teelt en vermeerdert. Als eerbetoon heet de Pronkboon sindsdien ‘Kollumer’ Pronkboon. Ook de naam ‘Pronkboon’ is met een reden. Niet alleen heeft de boon een unieke kleur en glimt hij erg mooi, maar ook de knalrode bloemen zijn erg opvallend.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button