EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Dansschool Salsa Romos opent haar deuren bij de start van het nieuwe dansseizoen

GRIJPSKERK – In het dansseizoen vormt het Sociaal Cultureel Centrum  “Kerkplein 6” wekelijks het decor voor de danslessen van dansschool Salsa Romos. De initiatiefnemers van de dansschool Mostafa Roya en Robin Schuttel, beide fanatieke Salsa dansers, ontdekten een paar jaar geleden dat er ten westen van de stad Groningen geen salsa lessen gegeven werden. Daarom  ontwikkelden zij plannen om deze leemte te vullen. Twee jaar geleden werden de eerste danslessen gegeven en inmiddels is Salsa Romos een begrip geworden in een wijde straal rond Grijpskerk.  De waardering voor hun werk komt o.a. tot uitdrukking bij het enthousiasme van hun cursisten, die hen aansporen tot nieuwe initiatieven  en ideeën daartoe aandragen. De stichting Salsa Platform Groningen heeft dit onderkent en Salsa  Romos de ondernemersprijs 2012 uitgereikt.

 

De Salsa muziek en dans kent zijn oorsprong op Cuba en zou afgeleid zijn van de muziekstijl “el son”.  Cubaanse immigranten in de Verenigde Staten kwamen in aanraking met andere muziekstijlen en combineerden hun muziek o.a. met jazz. Hieruit ontstond een nieuwe stijl welke de naam Salsa meekreeg.  Deze naam was te danken aan het radioprogramma “La hora de la Salsa, el Sabor el Bembé”, waarin voor het eerst veel van deze muziek gedraaid werd,  of misschien toch aan de sponsor van dit programma, een fabrikant van pikante sauzen?  Vanuit New York waaide de salsa uit over Latijns-Amerika en vervolgens over de rest van de wereld. En inmiddels dus ook bij ons in het Westerkwartier.

De Salsa, welke gedanst wordt in paren, onderscheidt zich van veel andere dansen door het min of meer dansen op de plaats. Binnen een klein stukje dansvloer worden de figuren gemaakt. In de salsadans is een set danspassen onderverdeeld in 8 tellen,  verdeeld over twee maten van 4 tellen. Op de 4e en de 8e tel is vaak een rustmoment. Het tellen gebeurt daarom vaak als 1,2,3 en 5,6,7. Hiermee wordt het karakteristieke van de salsadans goed weergegeven. De voeten volgen continue dit ritme en voeren daarmee de basispassen en enkele varianten daarop uit. Het grote aantal figuren ontstaat door bewegingen met de armen en het bovenlichaam.  Aan de leider/man van het duo is de taak weggelegd om de muziek te volgen, de figuren te kiezen en dit tijdig aan te geven aan zijn partner.

Een variant op de Salsa is de “Rueda de Casino”.  De dansparen vormen hierbij een cirkel op de dansvloer. In deze cirkel of wiel (rueda) gaan de dansparen gelijktijdig figuren maken. De leider van de Rueda geeft deze met specifieke termen (calls) of handgebaren aan. Net als bij bepaalde volksdansen wordt er bij deze dans regelmatig van partner gewisseld. Voor de toeschouwers is deze dans altijd zeer boeiend omdat er veel verrassingseffecten en onverwachte figuren ontstaan.

Het spreekt voor zich dat Salsa Romos op de lesavonden veel tijd aan de Salsa besteedt, maar ook andere dansen komen aanbod.  Voorbeelden hiervan zijn Merenque, Bachata, Cha Cha Cha en Zouk. Hierdoor ontstaat meer afwisseling in het programma en leren de cursisten om dezelfde figuren ook in een andere dans in te zetten.

De initiatiefnemers van de dansschool  Mostafa Roya (“ik ben dol op dansen en Salsa. Op de cursusavonden wil ik graag samen veel plezier beleven met dans en muziek.”) en Robin Schuttel (“ik wil mijn passie voor deze sociale dans graag overbrengen op andere mensen”) vormen nog steeds de basis van de dansschool.  Tijdens de lessen worden ze bijgestaan door Antine Algra (“ ik dans al mijn hele leven en nu ligt mijn hart helemaal bij salsa. Het leuke is dat iedereen dit kan leren”) en Geertje Krap (“ Wat mij zo aanspreekt aan Salsa Romos is de ontspannen sfeer en de gezelligheid!! “)

De dansschool verzorgt naast de wekelijkse lessen ook workshops voor groepen, demonstraties bij evenementen, privélessen en is het bezit van een DJ-tafel.  Kortom, ze is van alle markten thuis en wil dit graag laten zien op de open dag van woensdag 4 september. Op deze avond willen ze graag laten zien hoe leuk de salsa is en dat drogredenen als “ik ben een stijve hark, ik ben te oud, ik heb geen ritmegevoel of ik kan het toch niet” nergens op slaan en dat iedereen zich met veel plezier op de dansvloer kan begeven.

Een aantal, duidelijk herkenbare, cursisten zullen aanwezig zijn om uitleg te geven en te begeleiden. Het programma van de avond zal zeer gevarieerd zijn met demonstraties, een workshop en vrij dansen. Vandaar dat de dansschool hoopt dat er ook veel oud-cursisten langskomen om nog een keer de voetjes op de vloer te zetten en het geleerde van de afgelopen jaren in praktijk te brengen.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button