De Lauwers en Niekerk spelen gelijk in spektakelstuk

WARFSTERMOLEN – Op een koude zaterdagmiddag zorgden De Lauwers en Niekerk ervoor dat de neutrale toeschouwer de grote winnaar werd. Dat er om 16:30 uur 4 – 4 op het (nog) niet aanwezige scorebord stond was over de gehele wedstrijd bekeken terecht. Niekerk had bij rust met 1 – 4 voor kunnen staan. De Lauwers gaf in het laatste kwartier een voorsprong weg tegen 10 rood-witten.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was een schot van Jeroen Beerlings. Keeper Marcel Kempenaar weet uitstekend redding te brengen op het schot van de nummer 10 van Niekerk. Hierna komt de thuisploeg beter in de wedstrijd. De beweeglijke spitsen Martijn Fokkema en Bert Reitsema zorgen voor veel gevaar. Een schot van laatstgenoemde thuisdebutant verdween in de handen van de Niekerk-goalie. Hierna een goede kans voor Fokkema. Hij schiet voorlangs. Op het kwartier tekent diezelfde Fokkema voor de 1 – 0. Een gekraakt schot van Reitsema valt voor zijn voeten en hij werkt het leder in twee instanties in het doel. Lang kon de ploeg van coach Gerlof Kootstra niet van deze voorsprong genieten. Na een hoekschop valt de bal voor de voeten van Edwin Zwier. Hij schiet van dichtbij binnen: 1 – 1. Hierna drukt Niekerk de thuisploeg ver terug. Na een aantal gemiste kansen is het halverwege de eerste helft voor de tweede keer raak voor de gasten. Linkerspits Eddy Posthumus wint zijn duel van Barry Nauta en schiet van 20 meter hard en hoog de 1 – 2 binnen. Vervolgens ontsnapt de thuisploeg aan een grotere achterstand. Een vrije trap van Beerlings wordt door Zwier tegen de lat gekopt. De Lauwers weet hier een vrije trap van Sander Wilpstra tegenover te zetten. Zijn knal van randje zestien wordt met meer geluk dan wijsheid gekeerd door de doelman. Hierna is het tijd voor het publiek tijd om in de kantine op te warmen.

De Lauwers begint de tweede helft met Peter Zijlstra in plaats van Nauta. De eerste 20 minuten van het tweede bedrijf zijn zeer rommelig. Eerst ontsnapt Erik Brouwers aan zijn tweede gele kaart, waarna ook Wilpstra en Beerlings op de bon geslingerd worden. Halverwege de tweede helft draait De Lauwers de wedstrijd volledig om. Na een mooie assist van Jacob Grijpma schiet Fokkema van net binnen de 16 meter de gelijkmaker binnen. De mannen van Kootstra en leider Oedse Paauw ruiken vervolgens bloed. Reitsema krijgt de eerste kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Hij schiet echter naast. Een kwartier voor tijd valt de treffer alsnog. Een vrije trap van Hedman Vellenga wordt door Zijlstra langs de weifelende Niekerk-doelman gekopt: 3 – 2. Na dit doelpunt is Niekerk het spoor even bijster. Een te korte terugkopbal van Niekerk-aanvoerder Wilco Noordhof wordt door Fokkema onderschept. Hij verschijnt alleen voor de doelman die hem vervolgens hard onderuit schoffelt. Het spel gaat door waarna een Niekerk-verdediger zijn handen gebruikt om een inzet van Reitsema op de doellijn te stoppen. Waar iedereen met een blauw-wit hart ervan uitgaat dat er een strafschop en een rode kaart zullen volgen besluit de verder uitstekend leidende scheidsrechter het eerste moment te beoordelen: hij geeft de keeper een terechte rode kaart en kent een vrije trap toe. Fokkema is dusdanig hard geraakt dat hij de wedstrijd niet kan vervolgen. Hij wordt vervangen door Luit Zuidersma. Omdat Niekerk niet over een reservekeeper beschikt moet verdediger Noordhof tussen de palen plaatsnemen. Zijn eerste wapenfeit is het onschadelijk maken van de vrije trap van Reitsema. Meteen hierna had De Lauwers de wedstrijd moeten beslissen. De doorgebroken Reitsema legt breed op Grijpma. Hij passeert de doelman, maar moet daardoor naar de zijkant uitwijken. In plaats van terug te leggen op de geheel vrijstaande Reitsema gaat hij voor eigen succes. Het resultaat is een schot voorlangs het lege doel. De eerste de beste Niekerk-aanval na dit moment resulteert in de gelijkmaker. Vanuit een vrije trap tekent Zwier met het hoofd voor zijn tweede van de middag. In de laatste vijf minuten gebeurt er van alles. Allereerst weet keeper Kempenaar met een briljante redding een Niekerk-aanvaller van scoren af te houden. Na nog een gemiste kans voor de 10 van Niekerk besluit Beerlings het helemaal zelf te doen. Na balverlies van Zijlstra produceert hij een enorme run waarbij het lijkt alsof hij steeds sneller gaat lopen. Hij laat iedereen achter zich en schuift de bal langs Kempenaar: 3 – 4. De teleurstelling bij iedereen die De Lauwers een warm hart toedraagt is enorm omdat een voorsprong tegen een numerieke minderheid weggegeven is. In de extra-extra tijd van de wedstrijd verdient de thuisploeg nog een hoekschop. Vanuit de door Reitsema voor het doel gebrachte bal tekent een Niekerk-speler voor de 4 – 4 eindstand door de bal achterover langs zijn eigen doelwachter te koppen. Meteen na dit moment besluit scheidsrechter Rozema voor het einde van de wedstrijd te fluiten.

Uiteindelijk lijken beide ploegen tevreden te kunnen zijn met een punt. Voor een overwinning van beide ploegen was iets te zeggen geweest: Niekerk had in de eerste helft afstand kunnen nemen en gaf de winst weg in de allerlaatste seconde van de wedstrijd. De Lauwers had na de rode kaart de wedstrijd moeten beslissen.