EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

De Mammoeten van Orvelte, door Dick Mol

BUITENPOST – Op woensdag 20 november houdt Dick Mol een lezing in het tuin cafe naast het Ijstijdenmuseum, aanvang 20.00 uur. Het museum is vanaf 19.30 uur geopend.

Vondsten van mammoeten zijn in Nederland zeldzaam. De vondsten van mammoetbotten in Nederland worden vaak bij toeval aangetroffen. In 1991 werd bij de aanleg van een persgasleiding van Veendam naar Ommen nabij Orvelte een aantal botten opgegraven bij dit werk. Het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut van de universiteit in Groningen startte een onderzoek op de vindplaats en trof een groot aantal botten aan waarbij die van de wolharige mammoet overheersten. Toen in 2009 evenwijdig aan de gasleiding uit 1991 een nieuwe gasleiding werd aangelegd werden bij dezelfde plaats opnieuw een 70 tal fossiele botten aangetroffen en onderzocht door archeologe Janneke Hielkema en zoöloog Anton Verhagen.

De resultaten van de beide onderzoeken zijn door mammoet deskundige Dick Mol samengebracht in een interessante lezing. U kunt zich opgeven via email [email protected] of tel. 0511-544040

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button