HoofdnieuwsRegionaal

De Sionsberg is een veilig ziekenhuis

DOKKUM – Ziekenhuis De Sionsberg is een veilig ziekenhuis waar patiëntveiligheid aantoonbaar aandacht heeft in alle lagen van de organisatie. Dat is een belangrijke conclusie van een extern onderzoek dat eind 2012 werd gehouden in het Dokkumer ziekenhuis. Tijdens de audit werd gekeken of De Sionsberg voldoet aan de nieuwste normen die gesteld zijn om veilige zorg te kunnen leveren.

De Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen heeft enkele jaren geleden met de Inspectie afgesproken dat alle Nederlandse ziekenhuizen er naar streven om een gecertificeerd Veiligheids Management Systeem te hebben op 1 januari 2013. Om dit aan te tonen is een onafhankelijke externe partij gevraagd in De Sionsberg te onderzoeken of het ziekenhuis voldoet aan de gestelde normen. Uit het onderzoek blijkt dat De Sionsberg voldoet aan de nieuwste norm (NTA8009:2011) en daarmee dus een veilig ziekenhuis is.

Uit het onderzoek is gebleken dat De Sionsberg bij nieuwe of gewijzigde zorgprocessen en projecten de risico’s voor de patiëntveiligheid van te voren goed in kaart brengt, waardoor vooraf alle voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Voorbeeld hiervan is de totstandkoming van de ADOA. Martijn Möllers, chirurg en stafvoorzitter van De Sionsberg is blij met de uitkomsten van de audit. “In een tijd waarin de kwaliteit van ziekenhuizen een belangrijk onderwerp is op de politieke en sociale agenda, is het goed om te laten zien dat patiënten in De Sionsberg zich veilig kunnen voelen.”

Iedereen in de organisatie is zich bewust van het belang van patiëntveiligheid en handelt daar ook naar. Incidenten en risico’s worden gemeld, besproken en geanalyseerd. Maatregelen worden genomen om risico’s te beheersen. Dankzij de korte lijnen in het ziekenhuis spreken mensen elkaar aan en is iedereen bezig met het reduceren van risico’s.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button