HoofdnieuwsRegionaal

De Sionsberg, ‘ons’ ziekenhuis

KOLLUM  / DOKKUM – In 1956 is de Sionsberg opgericht door de bevolking en de kerken en in 2014 en de jaren ervoor om zeep is geholpen door mismanagement. Het personeel en de regio blijven achter met teleurstelling en woede hoe het allemaal is gegaan. Enkele voorbeelden die mij zijn aangereikt door personeel en medische staf.

-Onnodige patiëntenstop, afdelingen hadden nog wel plaats, maar de beslissing over opname werd in Drachten gedaan. Wanneer er plaats in Drachten was ging de patiënt daar naar toe en anders mocht deze in Dokkum blijven.

-Kinder- en kraamafdeling sluiten. Bijna 400 bevallingen per jaar en dat is heel wat voor een klein ziekenhuis. Babysterfte lag lager dan in andere ziekenhuizen. Inspectie heeft aangegeven dat er op basis van onjuiste informatie besloten is tot sluiting. Achteraf bleek dit een grote fout. Het personeel kreeg ontslag via de post en wel op zaterdag natuurlijk. Leuk in het weekend en dan kun je niet reageren. Apparatuur werd uit Dokkum gehaald en verplaatst naar Drachten, waar men met verouderde apparatuur werkte.

-Door de sluiting van de kraamafdeling kwamen er ook minder kinderen op de kinderafdeling. De kinderafdeling mocht ineens geen kinderen meer opnemen jonger dan 1 jaar. Laat dit nou net de categorie zijn, welke het vaakst in het ziekenhuis ligt.

-Kinderartsen hebben de baby’s van de kraamafdeling altijd in consult bekeken. In Drachten en MCL werden deze kinderen als opname ingeboekt. Dokkum heeft hier bij de kinderafdeling veel geld mee gemist.

-Bij het laboratorium is veel personeel ontslagen. Bloed werd met een taxi naar Drachten gebracht, terwijl in Dokkum alle apparatuur aanwezig was.

-Het gipsen moest worden gedaan in Drachten, terwijl in Dokkum wel personeel aanwezig was.

-Er was een nieuwe groep cardiologen die graag aan de slag wilde. Volgens inspectie voldeden zij niet aan de eisen. Er is keihard aan gewerkt om dit goed te krijgen en alles was goedgekeurd (poliafdeling, stroke-unit aangelegd en protocollen). Maar deze groep van cardiologen mochten geen patiënten opnemen, alles moest naar Drachten.

-De oogheelkliniek is op een nacht helemaal leeggehaald. Personeel kwam de volgende ochtend op hun werk en er was niets meer betreffende de oogheelkliniek. Alles was weg, geen werk meer.

-Hartbewaking, kinderafdeling, kraamafdeling en laboratorium opgeheven, waar nota bene geld kon worden verdiend. Krimp in het aantal patiënten en inkomsten. Dit werd dus bewust gedaan.

-Er is geen duidelijke uitleg aan het personeel gegeven hoe handelingen gedeclareerd moesten worden, hierdoor is veel geld misgelopen.

-Personeelsadministratie was niet op orde.

-Het heeft 2 jaar geduurd om de staf op de hoogte te brengen van de financiële situatie bij radiologie.

-Chirurg Martijn Möllers, die zich met ziel en zaligheid voor de Sionsberg heeft ingezet, stapte uit de medische staf, omdat het management steeds meer zaken begon te knijpen en met een patiëntenstop kwam aanzetten. Hij kon niet meer achter de plannen van Drachten staan.

-De relatie met Nij Smellinghe is uiterst slecht, het is de artsen in Dokkum uitermate slecht bevallen. Zij zijn nooit geaccepteerd als gelijkwaardige partners.

-Het dokterswachtgebouw is uit de reserves betaald en er zijn geen subsidies aangevraagd.

-Diverse managers en zij weten zelf wel wie ze zijn, hebben gezamenlijk miljoenen onttrokken door salarissen en vertrekpremies. Zelfreflectie zou op zijn plaats zijn.

-Interims die meer dan € 15.000,00 per maand verdienden, ook zorggeld.

-Hoe zit het met de zorgplicht van de Bank Nederlandse Gemeenten. Immers in 2012 was er een schuld van 5,2 miljoen en nu 40 miljoen euro?

En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen, wat er allemaal mis is gegaan. De regio blijft verslagen achter. Ons ziekenhuis is er niet meer. Diverse acties zijn er gehouden: luciferactie, actie voor een nieuwe MRI, diverse open dagen met wel 5000 bezoekers en diverse protestmarsen voor behoud van ons ziekenhuis. En dan het personeel. Zij hebben jaren in onzekerheid verkeerd. Communicatie van beneden naar boven was aanwezig, andersom helaas niet. De directeur heeft geen moeite genomen het personeel te woord te staan, beschamend. Geen reactie van dhr. Nutma op mails die diverse keren zijn verstuurd. Denk alleen maar aan het oprichten van een Verpleegkundige Advies Raad, de VAR. Directie en het bestuur, lees Norbert Hoefsmit, heeft het nogal moeilijk met de communicatie in deze moderne tijden, zij moeten zich diep schamen.

De artsen en chirurgen zijn trots op hun personeel. Er zou met een investeerder zijn gesproken. Er ligt een 1,5 lijn zorgconcept klaar, maar alleen met de 2-e lijn ondersteuning op de achtergrond, waarbij de specialist kan worden ingeschakeld. Drachten is bezig met een hele patiëntenbestand over te nemen, maar dit is te kort door de bocht. Dhr. Hoefsmit meldde in de bijeenkomst met het personeel dat er afspraken met andere ziekenhuizen zijn gemaakt. Hier weet de medische staf dus niets van af. Kenmerkend voor het management en bestuurders die geen enkele betrokkenheid met het ziekenhuis, personeel en de regio hebben. Beveiliging inhuren om tassen te checken van het personeel omdat Drachten bang was voor “hamsterpraktijken”, tekenend hoe de directie denkt over hun personeel, dat zelf aangaf onbezoldigd aan het werk te willen.

In de media schrijft zorgverzekeraar De Friesland, dat zij geen contact hebben gehad met de Sionsberg. Vreemd dat de grootste zorgverzekeraar in Friesland geen contracten meer wil afsluiten met de Sionsberg. Hoe zou het met de andere “kleinere” ziekenhuizen gaan.

Het faillissement is uitgesproken over Passana en 1400 personeelsleden van het ziekenhuis en de ouderenzorg, verkeren in grote onzekerheid. Ik wens ze veel sterkte toe. Het is te hopen dat de curator een doorstart kan maken met betrouwbare zorgaanbieders. Tevens lijkt het mij dat de directie en (oud)bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, voor de wanprestaties, die zij hebben geleverd.

 

Sjoerd Keizer

Fractievoorzitter PvdA Kollumerland c.a.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button