HoofdnieuwsRegionaal

De Sionsberg start Acute Diagnose en Opname Afdeling (ADOA)

DOKKUM – In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is deze week gestart met een Acute Diagnose en opname Afdeling (ADOA). Deze afdeling is een innovatief concept om de acute zorg in De Sionsberg goed te regelen. Dankzij de ADOA kunnen patiënten met een laagcomplexe, acute zorgvraag, goed terecht in het Dokkumer ziekenhuis.

In De Sionsberg wordt op dit moment gewerkt aan het maken van een nieuw profiel, dat qua zorgaanbod past bij de regio en bij het karakter van De Sionsberg. Hierbij is duidelijk dat acute zorg belangrijk is. Na intensief overleg met de verwijzers, de medisch specialisten en specialistisch verpleegkundigen is besloten om vanaf 19 november te beginnen met de ADOA. Dit is in eerste instantie een pilot waarbij voortdurend wordt geëvalueerd en bekeken wordt waar verbeteringen mogelijk zijn. Hierdoor is de kwaliteit van de zorg gegarandeerd. In mei 2013 moet de pilot resulteren in een definitieve ADOA-afdeling, die dan ook een nieuw onderkomen in De Sionsberg krijgt.

De ADOA voorziet in de acute opvang van patiënten die door de huisarts of de ambulance naar het ziekenhuis worden doorverwezen. In de praktijk gaat het hierbij vooral om de diagnostiek en opvang van patiënten voor de specialismen chirurgie, cardiologie, interne geneeskunde en neurologie. Noodzakelijke opvang van patiënten in een bewaakte setting (medium care) is onderdeel van de ADOA. Uitgangspunt is dat de ADOA, na de pilotfase, strategisch geplaatst wordt bij de bestaande Medische Spoed Opvang van het Huisartsen Centrum Dokkum, zodat de opvang van patiënten met een acute zorgvraag op één plek in het ziekenhuis geregeld is.

Bij het opzetten van de ADOA staat de kwaliteit van zorg voorop. Door te werken met gespecialiseerde zorgverleners, medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen wordt gezorgd voor een kwalitatieve goede, veilige en doelmatige oplossing voor de opvang en diagnose van patiënten met een acute zorgvraag. De start van de ADOA voorziet in een grote behoefte van de bevolking als de verwijzers in Noordoost-Friesland en is een belangrijk functie voor De Sionsberg.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button