Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

De Sionsberg start met continentiespreekuur

DOKKUM – Mensen met continentieklachten kunnen vanaf januari terecht in De Sionsberg. In het Dokkumer ziekenhuis wordt dan gestart met een continentiespreekuur. De continentieverpleegkundige doet tijdens het spreekuur een anamnesegesprek en onderzoeken. Ook is er ruimte voor het bespreken van de psychosociale en maatschappelijke aspecten die incontinentie met zich mee brengt. De verpleegkundige geeft informatie, blaastraining en adviezen om de levensstijl zo aan te passen dat de sociale gevolgen van de incontinentie beperkt worden.

 Het continentiespreekuur van De Sionsberg is onderdeel van de polikliniek Urologie. Patiënten met continentieklachten kunnen door de huisarts direct verwezen worden naar het spreekuur, maar ook doorverwezen worden door andere specialisten binnen het ziekenhuis. Na een eerste gesprek wordt bepaald welke behandeling er nodig is, de continentieverpleegkundige verwijst dan door naar de chirurg, gynaecoloog of de uroloog, afhankelijk van de klachten. Tegenwoordig zijn er goede technieken beschikbaar om continentieklachten te behandelen.

Continentieverpleegkundige Geertruida Boomsma is blij dat het spreekuur nu in De Sionsberg gestart is. “Incontinentie is heel vervelend en komt erg vaak voor. Het hindert mensen in hun dagelijks leven en kan zorgen voor sociale problemen. Door hierover te praten, adviezen te geven en de juiste opvangmaterialen voor te schrijven, kunnen problemen van de patiënt beperkt worden. Het is voor patiënten vaak prettig om de problemen met een verpleegkundige te bespreken. We zien dat patiënten er dan vaak makkelijker over praten dan bij de specialist zelf. ”

Het continentiespreekuur van De Sionsberg vindt plaats op elke woensdagochtend. Na verwijzing kunnen patiënten een afspraak maken voor het spreekuur.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button