HoofdnieuwsRegionaal

Demonstratie bovengronds mest uitrijden in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Ruim honderd veehouders zagen vrijdagmiddag in Surhuisterveen verschillende bemestingmachines aan het werk. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) organiseerde er samen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een demonstratie bovengronds uitrijden van mest. De NFW en NMV pleiten al jaren voor het toestaan van het bovengronds uitrijden van mest en willen met de praktijkproef aantonen dat er goede alternatieven zijn voor het injecteren.

 

Veel boeren zijn ervan overtuigd dat het injecteren van mest niet goed is voor de bodem en het bodemleven. Bovendien past de wettelijk verplichte wijze van ondergronds mest aanbrengen niet in een natuurlijk kringloopsysteem. Bij kringloopboeren – er zijn er veel in de Noardlike Fryske Wâlden – staat de bodemgezondheid centraal. Om aan te tonen dat er machines zijn die de zware, injecterende zodenbemesters kunnen vervangen, konden boeren bij maatschap Bloemhoff-Bergsma aan de Blauwhuisterweg in Surhuisterveen verschillende bemestingssystemen bekijken.

 

Sproeien van water

Op het melkveebedrijf werd tijdens de demonstratie een deel van een perceel bemest met een standaard zodenbemester die de mest onder de grond brengt. Op de stroken grasland ernaast kwamen machines in actie die de mest boven de grond verspreiden. Zo werd een strook bemest met een conventionele giertank die de mest sproeit, met een duospray-machine en met een triplespray-machine. De duospray-machine sproeit tegelijk met het bemesten ook water over de mest. Bij de triplespray-machine is er sprake van verneveling. Hij gebruikt bovendien aanzienlijk minder water in vergelijking met de duospray. Het sproeien van water over de mest beperkt het vervluchten van ammoniak. Om het resultaat van de proef goed te kunnen beoordelen, wordt de komende weken de grasgroei op de verschillende velden gemeten.

 

Minder ammoniak

Het injecteren van mest in de grond is wettelijk verplicht om de uitstoot van ammoniak te beperken. “Boeren in de Noardlike Fryske Wâlden halen de doelstelling van minder ammoniakuitstoot al door het alternatieve voerspoor. Wij zijn alert op mineralen, met name eiwit en stikstof, waardoor de mest van onze koeien aanzienlijk minder ammoniak bevat. Hierdoor is het bovengronds aanwenden van mest geen probleem”, aldus NFW-bestuurslid Foppe Nijboer.

 

Fotobijschrift:

1. Een grote groep boeren bekijkt de demonstratie bovengronds uitrijden van mest.

2. De triplespray machine in actie.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button