HoofdnieuwsRegionaal

Dichter Tsead Bruinja bezoekt basisschool in Drogeham

DROGEHAM – Groep 7 van Kbs de Tarrissing in Drogeham kreeg op maandag 30 juni 2014 een masterclass poëzie van dichter Tsead Bruinja, want op deze school viel dit jaar de hoofdprijs van de Jan Ritskes Poëziewedstrijd voor de basisscholen. De dichter reisde speciaal voor deze les van Amsterdam naar Friesland.

Bruinja begon met het voorlezen van een paar van zijn gedichten, zijn enthousiasme overdragend aan de kinderen, lopend over de tafels. Na zijn eigen gedichten werd het gedicht ‘De Blauwbilgorgel’ voorgelezen en mochten de kinderen ook zelf nog een gedicht schrijven over niet bestaande grappige diersoorten.

Na afloop werd Bruinja geïnterviewd door de 16-jarige Thirza Verbunt die momenteel haar maatschappelijke stage invult bij de Keunstkrite. Bruinja deed o.a. uit de doeken wat het belang is van poëzieles op de basisschool: “Poëzie is een spel en kan goed worden gebruikt om de taalgevoeligheid te vergroten. Ook wil ik ze leren dat dichten een uitlaatklep kan zijn: kinderen leren hun gevoel te uiten en dingen kunnen verwerken. Dat vind ik belangrijk. Bij mijn lessen geef ik een idee van wat je met poëzie kunt doen en dat er heel veel mogelijk is. Ik vind het leuk als kinderen zich helemaal vrij voelen, dat alles kan. Zelf begon ik met gedichten schrijven door veel naar muziek te luisteren. Ik luisterde goed naar de teksten die ik daarna ombouwde tot gedichten. Mijn inspiratie komt uit alles eigenlijk, de wereld, de mensen om me heen, liedjes die ik hoor, dingen uit het dagelijks leven, herinneringen van vroeger, echt alles. Toen ik ging publiceren en optreden, werd ik gevraagd om een les te geven. Van het een kwam het ander. Vanmiddag was het ook fijn om weer eens in het Fries les te geven.”

De 40-jarige Bruinja werd geboren in Rinsumageest en groeide op in Kollum. Hij is nationaal en internationaal bekend als dichter en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hij dicht in het Nederlands en het Fries. Op 20 september a.s. treedt hij op en is hij gastheer bij de Jan Ritskes Poëzienacht in Twijzel.

 

 

Foto: Tsead Bruinja op KBS De Tarissing iin Drogeham (foto:Thirza Verbunt)

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button