Ondernemend

Dit zijn de 7 meest indrukwekkende voetbalstadions in Nederland

Vanaf 6 januari 2023 gaat de bal weer rollen in de Eredivisie, de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Er spelen hier 18 teams, met Feyenoord Rotterdam aan de leiding na 14 speeldagen. Toch ziet zelfs de beste bookmaker Ajax Amsterdam aan het eind van het seizoen aan de leiding gaan. Hier wordt niet alleen zware tegenstand verwacht van Feyenoord Rotterdam, maar ook van PSV Eindhoven en AZ Alkmaar.

De huidige koploper Feyenoord Rotterdam speelt zijn thuiswedstrijden in een van de meest indrukwekkende voetbalstadions van Nederland, het Feyenoord-stadion staat tot ver buiten de landsgrenzen ook bekend als De Kuip. Maar er zijn nog veel meer mooie voetbalarena’s in Nederland, waarvan er hier zeven nader worden toegelicht.

1. Het stadion De Kuip in Rotterdam

Het stadion De Kuip in Rotterdam werd gebouwd tussen 1935 en 1937. De Nederlandse topclub Feyenoord Rotterdam speelt hier zijn thuiswedstrijden, en de capaciteit wordt opgegeven als 51.117. Bijzonder is het halve dak, dat steil afloopt naar het veld en in 1994 werd gebouwd. Hoewel hij smal is, beschermt hij bijna alle toeschouwersniveaus in de bovenste en onderste verdiepingen en de zitplaatsen in de loges.

Om veiligheidsredenen is de ingang van de bezoekende fans afgesloten voor de supporters van de thuisploeg, en ook de bezoekende fans betreden het stadion via een tunnel. Nu het stadion is uitgerust met moderne schijnwerpers en een LED-scorebord, heeft het een uitstekende reputatie in Europa. Per slot van rekening hebben hier al 9 Europese bekerfinales plaatsgevonden. In De Kuip werd in 2000 ook de finale van het Europees kampioenschap voetbal gehouden.

2. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam

De voormalige Amsterdam Arena werd omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena ter ere van de Nederlandse voetballegende. Het stadion, dat momenteel 55.500 zitplaatsen telt en daarmee het grootste stadion van het land is, ligt in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Het stadion werd op 14 augustus 1996 ingehuldigd door koningin Beatrix.

Het indrukwekkende afsluitende dak is gemaakt van staal en glas en beslaat een oppervlakte van ongeveer 33.600 vierkante meter. Indien nodig zorgen twee beweegbare delen, die elk 520 ton wegen, ervoor dat het dak wordt geopend. Bijzonder is de enorme hoogte van het stadiongebouw van ongeveer 77 meter door de integratie van de parkeergarage en de straat op verschillende niveaus onder het stadion.

De topclub Ajax Amsterdam speelt zijn thuiswedstrijden in dit stadion. De arena was ook de locatie voor het Europees kampioenschap voetbal 2000, georganiseerd door België en Nederland. In de Johan Cruijff Arena werd in 1998 de finale van de UEFA Champions League gespeeld. Naast voetbal wordt de arena ook gebruikt voor concerten en andere grote evenementen.

3. Het Philips Stadion in Eindhoven

Het Philips Stadion is de thuisbasis van voetbalclub PSV Eindhoven. De huidige capaciteit bedraagt 35.119 zitplaatsen, waarvan 800 boxplaatsen en 1.308 business seats. Het stadion in Eindhoven heeft de bijzonderheid dat het niet aaneengesloten is gebouwd, vernieuwingen werden steeds weer geïntegreerd. Meer dan 100 jaar geleden speelde de Philips Sportclub Eindhoven hier.

In 1916, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Philips, werd de eerste overdekte tribune gebouwd en in 1933 kwam er een tweede bij. Sinds 1938 is er een scorebord met een klok, destijds een technische sensatie. Naast drie groepswedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal was het Philips Stadion de locatie voor de UEFA Cup Final van 2006. Ter ere van de voormalige bedrijfsleider Frits Philips is stoel 43 van rij 22 in blok D van de Zuid-tribune sinds 2005 vacant.

4. Het Abe Lenstra stadion in Heerenveen

In Heerenveen staat het Abe Lenstra Stadion, genoemd naar de plaatselijke voetballegende Abe Lenstra. SC Heerenveen speelt hier zijn thuiswedstrijden in de hoogste Nederlandse voetbaldivisie. Het stadion werd gebouwd in 1994 met een capaciteit van ongeveer 14.500. Vandaag de dag passen er maar liefst 27.224 fans in het Abe Lenstra Stadion. Het bijzondere van deze faciliteit is dat ze soms “natuurlijk gegroeid” is. Dit is vooral te zien aan de verouderde tribune achter een van de doelen; zowel de steunpilaren als het scherm passen allesbehalve harmonieus bij de rest van het gemoderniseerde stadion. Naast een restaurant en verschillende zalen is er in het stadion zelfs een levensmiddelenmarkt.

5. Het Euroborg stadion in Groningen

In het noordoosten van Nederland in de stad Groningen staat het Euroborg stadion. Het stadion van de voetbalclub FC Groningen wordt ook wel de “Groene Hel” genoemd. Het stadion is relatief nieuw, de bouw begon in 2002. Het stadion in het oosten van de stad heeft ongeveer 22.500 zitplaatsen. Het stadion maakt deel uit van een algemeen complex.

Er zijn kantoren op een oppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante meter, er is een grote supermarkt, verschillende gastronomische ruimtes, een bioscoopcomplex, een casino en een parkeergarage met ongeveer 1.000 parkeerplaatsen. Daarnaast is hier het Noorderpoort College gevestigd, waar ongeveer 1300 studenten studeren.

6. Het stadion De Adelaarshorst in Deventer

In het oosten van Nederland ligt de stad Deventer. Het stadion De Adelaarshorst is de thuisbasis van de Nederlandse voetbalploeg Go Ahead Eagles. Het stadion werd in 1920 in gebruik genomen, en in de loop van de tijd werd de ene na de andere tribune gebouwd, tot een capaciteit van ongeveer 24.000 in de jaren 1960. Tegenwoordig passen er nog maar ongeveer 10.000 toeschouwers in het stadion, omdat de staanplaatsen ruimte hebben moeten maken voor nieuwe zitplaatsen.

Het Nederlands elftal speelde tegen IJsland in stadion De Adelaarshorst als onderdeel van de WK-kwalificatiecampagne voor het WK 1974 in Duitsland. De toeschouwers zagen 9 doelpunten in een onbetwiste 8:1 overwinning. Tussen 2011 en 2015 speelde het Nederlands U21-voetbalteam in totaal vier keer in dit stadion.

7. Het Cambuurstadion in Leeuwarden

In het noorden van Nederland ligt het Cambuurstadion in Leeuwarden. Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer 10.250 overdekte zitplaatsen en maakt deel uit van het sportpark Cambuur. Sinds de oprichting in 1936 zijn er verschillende structurele veranderingen geweest. In 2005 werd een kunstgrasveld in het stadion geïnstalleerd, maar na slechts drie jaar ging het terug naar natuurgras omdat veel spelers er niet mee overweg konden en klaagden.

SC Cambuur Leeuwarden speelt zijn thuiswedstrijden in dit stadion. Het team speelt in de Eredivisie, de hoogste voetbalcompetitie van het land. In de directe omgeving van het stadion liggen vier gras- en twee sintelvelden.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button