HoofdnieuwsRegionaal

Dongeradeel gaat openhaardhout aanbieden

DOKKUM – De gemeente Dongeradeel wil hout dat vrijkomt bij onderhoud aan openbaar groen verkopen aan inwoners. De vraag naar openhaardhout stijgt en de gemeente wil graag meewerken aan het gebruik ervan als duurzame brandstof. Werk/leerbedrijf NEF krijgt de opdracht het hout te kloven. 

In de wintermaanden onderhouden medewerkers van Gemeentewurk bomen en bospercelen. Toen  de fossiele brandstofprijzen nog een stuk lager waren, werd een deel van het snoeihout nog beschouwd als afval. De laatste tijd werd kaphout verkocht aan een kleine groep belangstellenden. “Dy ferkeap kin transparanter. Wy wolle dat it hout beskikber komt foar al ús ynwenners, fergelykber mei ús kompostaksje”, aldus wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel. “Boppedat stimulearje wy mei in grutter oanbod it gebrûk fan duorsume enerzjy.”

Gemeentewurk zorgt voor het zaagwerk en het versnipperen van takken. Het dikkere hout wordt verwerkt tot openhaardhout. Hiervoor worden mensen van werk/leerbedrijf NEF ingeschakeld. Zij gaan onder begeleiding aan de slag met het kloven van het hout. Dongeradeel verwacht een paar honderd kubieke meter openhaardhout te kunnen aanbieden. Naast de inkomsten uit de verkoop van het hout, ontstaat met de praktijkproef meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dongeradeel begint deze winter met de nieuwe werkwijze, een evaluatie volgt in juni 2015. De duurzame brandstof zal tegen marktconforme tarieven te koop zijn. De verkoopdata worden bekendgemaakt op de gemeentepagina in de huis-aan-huiskrant.

 

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

  1. Ik vraag me af waarom een gemeente open haardhout aanbiedt aan hun inwoners. Het staat nu toch al lang vast dat open haarden fijnstof (benzopyreen) afgeven, een kankerverwekkende stof. Gisteren was er nog weer eens een artikel op nu.nl, rubriek gezondheid. Link is helaas niet plakbaar op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button