Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Dongeradeel presenteert duurzaam wagenpark

DOKKUM – Het wagenpark van de gemeente Dongeradeel is de laatste jaren verduurzaamd. Op dit moment rijden er vijftien auto’s rond op groengas en zijn er drie elektrische auto’s. De gemeente wil het gebruik van duurzame brandstoffen stimuleren en neemt daarvoor de verantwoordelijkheid met bedrijfsauto’s. “Ook voor particulieren en ondernemers kan het schoon rijden aantrekkelijk zijn. In Dokkum is er een vulstation voor groengas en zijn er elektrische oplaadpunten”, zegt wethouder Sicco Boorsma van Dongeradeel.

Groengas is de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. Het is de duurzame variant van aardgas en daarmee nóg schoner dan aardgas. Groengas komt voort uit biogas van onder andere rioolslib. Omdat het gas toepasbaar is van kleine personenauto’s tot vuilniswagens is het zeer geschikt voor het gemeentelijk wagenpark. Door op groengas te rijden bespaart de gemeente tot 40% op  de brandstofkosten ten opzichte van diesel.

Boorsma: “Onze elektrische auto’s zetten we in voor de toezichthouders en voor dienstreizen van de collegeleden en het gemeentepersoneel. Ook hebben we een elektrische Piaggio-pick-up aangeschaft om de afvalbakken in de binnenstad te legen. Hierdoor is er minder geluidsoverlast in het winkel- en woongebied. Bovendien stoot deze bedrijfsauto geen uitlaatgassen uit.” De gemeente heeft verder nog twee elektrische solexen in gebruik voor de dienstreizen in en om Dokkum.

In de duurzaamheidsnotitie ‘Dongeradeel hat enerzjy’ staan verschillende maatregelen die de gemeente uitvoert op het gebied van duurzaamheid. Zo neemt Dongeradeel haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door een deel van haar wagenpark te laten rijden op duurzame brandstoffen.

“We zouden ook graag zien dat ondernemers uit onze gemeente zich gaan interesseren voor duurzaam vervoer. De autodealers in Dongeradeel weten welke mogelijkheden er zijn om het wagenpark van bedrijven te verduurzamen. Meer informatie over schone brandstoffen is te vinden op www.fuelswitch.nl”, vertelt Boorsma. Aan de Beurtvaart in Dokkum staat een vulstation voor groengas. Twee elektrische oplaadpalen voor auto’s zijn te vinden op parkeerterrein Harddraversdijk in Dokkum.

 

 

Een deel van de (bedrijfs)auto’s van de gemeente Dongeradeel dat op groengas of elektriciteit rijdt.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button