HoofdnieuwsRegionaal

Dongeradeel wil toeristenbelasting verhogen

DOKKUM – De gemeente Dongeradeel wil de toeristenbelasting volgend jaar verhogen van € 1 naar € 1,50 per persoon per overnachting. Dat stelt het college van B en W voor aan de gemeenteraad. Het college vindt een verhoging gerechtvaardigd omdat Dongeradeel flink investeert in recreatie en toerisme. Op 25 september neemt de raad een besluit over de tariefsverhoging. De belastingmaatregel moet de gemeente ruim € 132.000 opleveren.

Dongeradeel wil de komende jaren recreatie en toerisme verder professionaliseren en stimuleren. Dat staat in het coalitieakkoord. De unieke ligging van de gemeente Dongeradeel aan de Waddenzee met de status werelderfgoed, de potenties van cultuurhistorische regiostad Dokkum en het landschap bieden volop toeristische kansen. Door de huidige toeristische voorzieningen in stand te houden, te verbeteren en nieuwe investeringen wordt recreatie en toerisme verder gestimuleerd.

In regionaal verband is de afgelopen jaren geïnvesteerd in diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden en kanovaarroutes. Daarnaast loopt de regiomarketingcampagne Dwaande ter promotie van Noordoost Fryslân. Ook de aanleg van de Centrale As is een investering waarvan de toerist profiteert. Op stapel staan de investeringen in het bevaarbaar maken van de Súd Ie, voorzieningen voor de watersport binnen het project Wetterfront Dokkum en het plan Holwerd aan Zee.

Het college van B en W vindt het door de vele investeringen redelijk toeristen een extra bijdrage van € 0,50 per persoon per overnachting te vragen. Als de gemeenteraad in september akkoord gaat met de toeristenbelastingverhoging in 2015, kan de toeristenbranche tijdig inspelen op het veranderde tarief, met bijvoorbeeld folders en contracten met reisorganisaties.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button