HoofdnieuwsRegionaalSport

Drie leden v.v. Kollum onderscheiden door KNVB

KOLLUM -Afgelopen woensdag 1 maart was de dag dat 75 jaar geleden de vv Kollum werd opgericht. Van het jubileumjaar, waarin het grote feest in juni zal worden gevierd, was vrijdagavond het officiële gedeelte in de kantine.  De muziek werd verzorgd door Carla de Bruine.

Tijdens de receptie voor genodigden was er voor een drietal leden van de vereniging een grote verrassing. Zij werden gehuldigd voor hun jarenlange inzet voor onder andere de vv Kollum. De avond werd door Cor Hellinga ( voorzitter van de Jubileumcommissie ) geopend met de eerste regels van het clublied:

 

De kleuren bestaan uit Oranje en Wit,

wordt er gedoelpunt roept een ieder hij zit.

Doen wij dit vaker dan de opponent,

dan zijn we de winnaar, dat is dan bekend.

Er wordt soms verloren, dat hoort er ook bij,

We balen als stekkers, ja soms als een stier.

maar vergeten de sores bij een lekker glas bier.

Ja, bij de vv Kollum op Sportpark Baensein,

laten we de bal rollen voor groot en voor klein.

 

De eerste spreker van de avond was voorzitter Bauke Schat, die na een ieder welkom te hebben geheten vertelde dat hij het als voorzitter het prachtig vond om de avond te openen. Er is een speciale jubileumcommissie in het leven geroepen, die al meer dan een half jaar bezig is om een programma samen te stellen voor zowel groot als klein. Van 14 juni tm 17 juni zullen op het sportcomplex vele activiteiten worden gehouden voor jong en oud, voor heel Kollum en omgeving. Niet alleen dan, maar gedurende het hele jubileumjaar zal er aandacht worden besteed aan het 75- jarig bestaan. Met trots kon Schat de aanwezigen een jubileumshirt tonen, waar het eerste elftal vanaf vandaag hun wedstrijden zal spelen. Op het shirt staat het jubileumlogo en speciaal voor deze avond toonde Schat het rugnummer 3. Het nummer, speciaal gekozen, zou in de loop van de avond terug komen. Met het 75 jarig bestaan vieren we het derde lustrum en daardoor maken wij sinds kort mee dat de derde generatie van Kollumer families, waarvan pake, heit en nu de zoon in ons eerste elftal speelt. Toevalligerwijs zijn er momenteel 3 1e elftal spelers waarbij dit het geval is. Het nieuwe shirt mocht daarom symbolisch door Arne Jan de Boer, Johannes van der Ploeg en Simon Zondervan in ontvangst worden genomen. Wegens studie verplichtingen kon Benjamin Zondervan niet aanwezig zijn, vandaar dat zijn vader zijn taak overnam. Vervolgens vertelde de voorzitter iets over het  ontstaan en het verleden van de club. Onder andere de voorlopers van vv Kollum, “KVV De Katten”, maar ook de namen Frisia en Hercules kwamen naar voren. In de beginjaren van de tweede wereld oorlog was er in Kollum behoefte aan een nieuwe voetbalploeg. Met de oude netten en wat ander restmateriaal van Hercules werd op 1 maart 1942  vv Kollum opgericht. De eerste wedstrijden werden op Oostenstein afgewerkt, totdat in 1967 ons eigen Sportpark Baensein werd geopend door de toenmalige burgemeester Bekius. Met trots kunnen we terug zien op wat er in deze 75 jaar allemaal is gebeurd. Veel zelfwerkzaamheid en veel inzet van alle vrijwilligers toen en nu hebben gemaakt wat de club nu is.

Enkele anekdotes kwamen naar voren in de toespraak, o.a. een verhaal van Klaas Visser, die in 1942 lid werd. Hij liet in het 50 jarig jubileumboek optekenen: “Ut voetbal ging in die tied bij alle speulers boven alles. We waren er de hele week met bezig. Woensdags werden de neie opstellings yn’t kastje bij de Roskam ophongen en tussen de middag sjeesden wij er heen om te kieken” Nu zit zijn pakesegger Arjen Bies in de spelersraad. Vandaag de dag gaat het anders en heeft het kastje bij de Roskam plaats gemaakt voor Whatsapp. Maar volgens voorzitter Bauke Schat gaat het niet minder als toen: “Ik blijf het zeggen, een oude voetbalclub in een klein dorp is veel meer dan voetbal alleen. Je hoort erbij, er wordt op je gerekend, je gaat ervoor, je leert ervan, je doet het samen, het is sportief en gezellig.”  Tot slot sprak Schat uit het volste vertrouwen te hebben dat de vv Kollum ook de volgende 75 jaar met oa een hoge gezelligheidsgraad en met een snerttoernooi en een grote jeugdafdeling zal blijven bestaan.

 

Namens de gemeente begon wethouder Jelle Boerema dat de vv Kollum de oudste club van de nu nog gemeente Kollumerland is. Niet alleen voetbal, maar ook de andere sporten zorgen ervoor dat het een levendige gemeente is. Ook Boerema roemt de vele vrijwilligers die actief bezig zijn binnen de vereniging. Dat de samenwerking binnen de gemeente goed is, blijkt uit het feit dat er al bijna 30 jaar door de FVVK in de wintermaanden met Friese Boys, de Lauwers en WTOC zaalvoetbaltoernooien worden georganiseerd. “Niet alleen als supporter, maar ook als scheidsrechter kom ik graag naar Baensein.”

 

Namens de belangenorganisatie amateurvoetbal was dhr. Mebius naar Kollum gekomen. In zijn toespraak memoreerde hij dat oa het Friesch Dagblad toernooi vele jaren in Kollum werd gehouden en dat, nadat dit toernooi de provincie in  was gegaan, vv Kollum moeiteloos met een nieuw toernooi, het  Lauwersmeertoernooi, kwam. Hij vertelde oa een anekdote over Bonne Hof, dat deze midden in de nacht nog penalty’s had genomen op Frans de Munck. De gastvrijheid zorgt ervoor dat ik altijd graag bij de vv Kollum op bezoek kom. Tot slot mocht hij voorzitter Schat twee nieuwe wedstrijdballen overhandigen.

 

De laatste spreker deze avond was bestuurslid van district Noord van de KNVB, de heer Modderman. Eerst vertelde hij nu te snappen waarom voor het slotfeest van het jubileumjaar Jan Smit is vastgelegd. Vv Kollum is ook beroemd om de zoute haring en Volendam speelt ook in het oranje! Erelid van vv Kollum Anne de Vries mocht van dhr. Modderman de KNVB jubileumvlag in ontvangst nemen. Vervolgens werd duidelijk waarom in het begin van de avond Bauke Schat het shirt met rugnummer 3 had getoond.

 

Zilveren speld voor Freerk Holwerda

Voor wie ben je morgen Freerk? Op het programma staat de wedstrijd tussen Anjum en Kollum. Zo werd Freerk  naar voren geroepen, waar Modderman oa vertelde dat Freerk begonnen was als trainer/leider van diverse jeugdteams. Ook het vele werk van diverse functies binnen de club was voor de KNVB reden om Freerk te huldigen met de zilveren speld.

 

Gouden speld voor Auke de Vries

Gaat het voetballen morgen wel door Auke? Met deze woorden werd Auke de Vries naar voren geroepen. Niet alleen is Auke jaren als bestuurslid actief geweest, maar hij keurt als consul (een officiële knvb functie) al ruim 20 jaar de velden bij vv Kollum.  “Ben je wel eens bedreigd in al die jaren?” Nog nooit zei Auke. Namens de KNVB werd Auke onderscheiden met de gouden speld van de KNVB.

 

Lid van verdienste voor Hans Wietsma

Het gebeurt niet vaak zei Modderman dat we tijdens een receptie liefst driemaal een onderscheiding mogen uitreiken, maar vandaag dus wel. Als laatste werd Hans Wietsma naar voren geroepen. Niet alleen binnen de vv Kollum, maar ook in oa Baflo heeft Hans al meer dan 40 jaar diverse bestuurlijke functies bekleed. Voor de KNVB reden om Hans hiervoor te onderscheiden en te benoemen tot lid van verdienste binnen de KNVB. De mooie en gezellige avond werd nadat Cor Hellinga een ieder het programma van de vierdaagse festiviteiten had verteld afgesloten door een trotse en dankbare voorzitter.

 

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button