Droomstart Kollum met zege op Leeuwarder Zwaluwen

KOLLUM – Tegen de op voorhand titelkandidaat Leeuwarder Zwaluwen wist Kollum door als ploeg goed te staan de eerste zege van het nieuwe seizoen terecht binnen te halen.

Direct vanaf de aftrap van scheidsrechter van der Meijden lieten de Zwaluwen zien dat ze naar Kollum waren gekomen voor een goed resultaat. Met verzorgd spel zetten de ploeg van Mark Bosma de Kollumer verdediging onder druk. Niet verder dan enkele corners wist men het Eppie Weidenaar niet echt gevaarlijk te maken. Een afstandsschot van Gillian Dijkstra zag hij aan de voor hem verkeerde kant van de paal belanden. Het eerste gevaar voor de Kollumers kwam nadat een lange bal op Danny Nicolai door middel van een overtreding kon worden gestopt. Vanaf de achterlijn verdween de bal via Hung Pham achter Theo Nutma in het doel. Met dit enigszins gelukkige doelpunt kon Kollum niet de rust bewaren, de gasten bleken over een goed voetballende ploeg te beschikken.

Het enigste probleem voor Bosma was dat zijn ploeg de acties te lang door dreven en het Eppie Weidenaar niet echt moeilijk konden maken. De vele corners die men kreeg waren een prooi voor de goed keepende Weidenaar die daarmee ook de rust terug vond in zijn verdedigers.

Halverwege de eerste helft kregen de gasten via Stefan Geertsma nog een goede kans, maar vrij voor Weidenaar wist de keeper prima redding te brengen. Met lange ballen voor de goal bleven de gasten de bovenliggende partij, maar hier had Weidenaar geen problemen mee. In de slotfase van de eerste helft liet Kollum zien dat het ook nu weinig kansen nodig heeft om te scoren. Bleek eerste een lange bal van Danny op Joop die op de achterlijn de bal panklaar voorgaf op Marinus Hoekstra, echter zijn kopbal had geen richting. Het bleek echter wel uitstel van executie, met een perfect gegeven breedtepass bereikte Joop Pynacker zijn maatje Marinus die op zijn eigen wijze de bal niet direct inschoot maar eerste onder controle bracht en vervolgens na zijn man te hebben uitgespeeld het leer in de verre hoek schoot. Nadat Eppie Weidenaar een prima redding had op een schot van Kerst Hofman gingen beide ploegen de rust in.

Met twee wissels probeerde Mark Bosma om zijn ploeg terug te laten komen in de wedstrijd en met enig hulp van de scheidsrechter gelukte dit. Bij een corner zag van der Meijden dat er door een Kollumer verdediger vast werd gehouden, daar waar er bij dit soort situaties door beide ploegen wel wat gebeurt gaf hij de gasten een strafschop. Met dit cadeautje wist Mark Kleefstra wel raad en bracht de spanning terug in de wedstrijd. Ondanks dat beide ploegen sportief bleven strijden leek de wedstrijd iets grimmiger te worden, de gasten dachten dat ze de wedstrijd konden kantelen en met enig geluk, een schot van Hung Pham wist Weidenaar nadat de bal via de paal voor zijn handen kwam en deze zo behoede voor de gelijkmaker.

Met lange ballen probeerde Kollum om de spitsen te bereiken en één van deze wist de verdediging tot corner te verwerken. Met links bracht Robbert Lietmeijer de bal voor de goal en met een geplaatste kopbal zette Wierd de Vries zijn ploeg op 3-1.  Voor de gasten die zo dichtbij de gelijkmaker waren en vervolgens de tegengoal moesten incasseren was de wedstrijd gespeeld. Met Romke Bos voor Robbert Lietmeijer en Rutger de Poel voor Hein van Marrum bracht Pander twee verse spelers in. Met een individuele actie was de Poel nog dichtbij een succesje, maar zijn inzet smoorde in de verdediging. Het slotakkoord van deze voor Kollum goede wedstrijd kwam er van de voet van Joop Pynacker, die nog niet echt met scherp had geschoten dit seizoen. Nadat hij eerst een prima lange bal van Marinus Hoekstra goed onder controle had gebracht en vervolgens met links prima binnen had geschoten zetten hij de 5-1 eindstand op het scorebord door een steekpass van Romke Bos opnieuw met links de bal achter Nutma te schieten.

Tekst: Andre van der Meulen
Foto’s: Roel Bergsma