Regionaal

Duidelijke stijging besmettingen, recordaantal tests en vaccinaties

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is in een week tijd met ruim een derde toegenomen. Er waren 1606 positieve tests, tegenover 1173 een week eerder. Het aantal tests liep in bijna hetzelfde tempo op naar 18.067. Het aantal vaccinaties steeg nog harder en lag voor het eerst boven de 11.000 per week.

 De besmettingscijfers stijgen na bijna twee maanden van stabiel hoge aantallen. Dit kan het begin zijn van een derde coronagolf. GGD Fryslân maakt zich daarover grote zorgen. Nu een deel van de coronamaatregelen is versoepeld, is het nog belangrijker de algemene maatregelen goed na te leven. Van afstand houden en regelmatig handen wassen tot testen en thuis blijven bij klachten.

Positief is dat steeds meer mensen zich laten testen. Er zijn nu 60 procent meer tests dan tijdens de piek van rond de jaarwisseling, toen de GGD ongeveer evenveel besmettingen meldde. Het gehalte aan positieve tests zakt onder de 8 procent. Hoe lager dit vindpercentage hoe beter de GGD het virus op het spoor is.

Basisscholen

Mensen van alle leeftijdsgroepen laten zich meer testen. Maar de kinderen van 4 tot 12 jaar springen er bovenuit. Waren er in de hele maand januari 800 tests bij kinderen, de afgelopen week waren het er 3000, evenveel als bij twintigers en dertigers.

Dit komt mede door het strenge testbeleid op scholen, wat landelijk een voorwaarde was om weer open te mogen gaan. Zodra een leerling in de lagere klassen positief test, blijft de hele klas thuis en is het advies iedereen te testen. De testbereidheid blijkt hoog en de ouders laten zich ook meer testen dan voorheen.

De afgelopen zeven dagen raakten in Fryslân 212 kinderen besmet met het coronavirus. De week ervoor waren dit 88. Van alle besmette personen is nu 12 procent basisschoolleerling. Een week eerder was dit 8 procent en half januari nog maar 2,3 procent. GGD en RIVM volgen deze ontwikkeling nauwlettend.

Het aantal besmettingen in de andere leeftijdscategorieën daalde licht, op de groep 18 tot 30 jaar na, die licht steeg. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg bleef het aantal positieve testen ongeveer gelijk. In de Friese ziekenhuizen was sprake een toename van ruim 50 procent.

Extra ruimte voor testen

Nu de capaciteit van de testlocaties voller raakt, verruimt de GGD de openingstijden in Drachten. Vanaf volgende week is deze locatie tot 22.00 uur open (was 20.00 uur). Wie laat test kan daarvoor met het oog op de avondklok een verklaring krijgen, bij Rijksoverheid.nl. Mogelijk volgen ook op andere locaties langere openingstijden.

Op alle testlocaties is extra aandacht, ruimte en tijd voor kinderen. Hiervoor zijn bemonsteraars speciaal opgeleid. De aparte kindertestlijnen krijgen de komende weken een mooie aankleding met afbeeldingen van vrolijke dieren. In Leeuwarden is dit deze week al zo ingericht.

 Vaccinaties

De afgelopen week heeft de GGD 11.401 inwoners van Fryslân kunnen vaccineren. Een week eerder ging het om 6889 personen. In totaal zijn door de GGD nu 58.053 prikken gezet bij inwoners van Fryslân, van wie iets meer dan 34.000 bij 70plussers. Bijna 15.000 Friezen hebben twee prikken gehad. Het vaccineren met AstraZeneca is deze week gepauzeerd, maar gaat woensdag weer beginnen. Mensen van wie de afspraka niet doorging, krijgen dit weekend een sms en moeten zelf via het landelijke nummer een afspraak maken. GGD Fryslân verwacht in een week de 2800 uitgestelde afspraken in te halen.

Cijfers

Met de 1606 besmettingen van deze week zijn nu 29.699 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn 9 ziekenhuisopnames gemeld en 10 sterfgevallen.

Datadiefstal

Eind januari was de GGD landelijk slachtoffer van datadiefstal. Enkele medewerkers hadden gegevens van personen die door de GGD getest zijn, mogelijk onrechtmatig ingezien, gekopieerd en doorverkocht. Media meldden dat het om persoonsgegevens van miljoenen burgers ging. Voorlopig politieonderzoek kan die omvang niet bevestigen. Bij de zeven aangehouden personen zijn gegevens van 1000 personen aangetroffen, onder wie een veertigtal uit Fryslân. Onbekend is hoeveel hiervan te koop zijn aangeboden. De gedupeerden ontvangen een excuusbrief van de GGD.

Gemeenten

In de meeste Friese gemeenten steeg het aantal positieve tests. De toename in Súdwest-Fryslân was het grootst. Nooit eerder waren er zoveel nieuwe besmettingen (347). Hetzelfde geldt voor De Fryske Marren en Waadhoeke. In Achtkarspelen en in mindere mate in Heerenveen daalden de cijfers aanzienlijk. Op de vier Waddeneilanden samen zijn in een week slechts drie nieuwe besmettingen gemeld.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 347 (185), Leeuwarden 264 (242), Waadhoeke 176 (140), Smallingerland 150 (74), Noardeast-Fryslân 150 (94), De Fryske Marren 142 (90), Weststellingwerf 61 (29),  Heerenveen 57 (77), Tytsjerksteradiel 55 (42), Opsterland 50 (33), Ooststellingwerf 46 (27), Achtkarspelen 35 (66), Dantumadiel 36 (24), Harlingen 34 (38), Terschelling 2 (7), Schiermonnikoog 1 (3), Vlieland 0 (4) en Ameland 0 (2).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button