HoofdnieuwsRegionaal

Duizend scholieren onderhouden landschap Noardlike Fryske Wâlden

BURGUM – Bijna duizend basisschoolleerlingen zijn deze weken druk bezig met het snoeien en zagen van bomen en (bramen)struiken in de Noardlike Fryske Wâlden. De scholieren uit Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel helpen boeren bij het onderhoud van het coulisselandschap en ontdekken de flora en fauna. Doel is de jongeren bewust te maken van de natuur en het landschapsbeheer in hun eigen woonomgeving.

Zeven weken lang steken kinderen de handen uit de mouwen in de Noardlike Fryske Wâlden. Tot aan de herfstvakantie zijn de groepen zeven en acht van 29 verschillende basisscholen om de beurt te vinden in het boerenland. Ze assisteren 28 agrariërs bij het onderhoud aan elzensingels en boomwallen. Dit gebeurt in het kader van het educatieproject ‘Noardlike Fryske Wâlden, takomst foar in unyk lânskip’. De leerlingen krijgen hiervoor op school speciaal lesmateriaal. Vervolgens gaan ze met de hele klas tijdens een veldwerkdag op bezoek bij een boer.

Onder begeleiding van een speciaal opgeleide gids gaan ze de natuur van de houtsingels ontdekken en zien ze waarom deze zo belangrijk zijn voor planten en dieren. Ook mogen ze aan de slag met snoeiwerk. Op deze manier worden de kinderen betrokken bij het landschap, de cultuurhistorie en het beheer en onderhoud van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden.

Snoeien De boeren die hun land openstellen voor de leerlingen, zijn aangesloten bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), een koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen met ruim duizend leden. NFW-bestuurslid Jan Brandsma – tevens een van de deelnemende boeren – vindt het mooi dat de kinderen kennis wordt bijgebracht over het onderhoudswerk. “Eens per 21 jaar moeten we een boomsingel en eens per 25 jaar een dykswâl vrijwel geheel kappen. Dan krijg je de jaren erna weer kwalitatief sterke en volle singels en boomwallen”, vertelt Brandsma. “Verder snoeien we de bomen bij en zagen we overstekende stammen en onderste takken om de zeven jaar weg. En ook de struiken moeten we zo nu en dan kortwieken.

Het is goed dat de leerlingen door actief mee te helpen dat nu ook weten.”
Samenwerkende partijen Het educatieproject, dat na enkele jaren nog steeds aan populariteit wint, is een initiatief van de samenwerkende partijen Landschapsbeheer Friesland, Natuur- en Milieucentra van de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel, de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid.

Fotobijschrift: Basisschoolleerlingen leren over de natuur en het landschapsbeheer door de handen uit de mouwen te steken.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button