Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Echo-inloopspreekuur in Nij Smellinghe een groot succes

DRACHTEN – In september 2013 startte de afdeling Radiologie van ziekenhuis Nij Smellinghe met het inloopspreekuur voor echografieën. Huisartspatiënten die zijn doorverwezen naar het Drachtster ziekenhuis voor een echo, kunnen met de komst van dit spreekuur langskomen zonder afspraak. Nu, een jaar na de start van het inloopspreekuur, blijkt het een doorslaand succes.

 “Sinds 1 september 2013 is het aantal echo’s in Nij Smellinghe met bijna de helft toegenomen”, vertelt hoofd Radiologie Lenie Wilms. “Dit jaar hebben we in de rustige zomermaand juli evenveel echo’s gedaan als in een drukke maand het jaar daarvoor.” Zowel huisartsen als patiënten waarderen het initiatief erg. “Een wens van de huisartsen was de toegangstijden te verkorten, nu hebben we ze helemaal opgeheven! Daarnaast is ons doel patiënten zo goed en snel mogelijk te helpen. Daarin hebben we met deze aanvulling op onze dienstverlening ook een stap kunnen maken.”

Dezelfde dag nog terecht

Omdat een afspraak maken niet meer nodig is, kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld vier patiënten tegelijkertijd in de wachtkamer zitten. “Een echo duurt twintig minuten en de wetenschap dat de patiënten dus wel even moeten wachten legde, zeker in het begin, wel een druk op ons. Maar uit de reacties van patiënten blijkt dat ze vooral heel blij zijn dat ze op dezelfde dag van hun bezoek aan de huisarts nog bij ons terechtkunnen, bijvoorbeeld met onbegrepen buikklachten.”

Interesse buiten adherentiegebied

Ook huisartsen en patiënten buiten het adherentiegebied van Nij Smellinghe weten inmiddels van het echo-inloopspreekuur in Nij Smellinghe. Regelmatig komen er dan ook patiënten uit andere delen van het land langs. Met de inloopmogelijkheid kunnen ze soms wel twee weken eerder een echo en dus een diagnose krijgen. “Op die manier kunnen wij onzekerheid wegnemen en indien nodig meteen een behandeling inzetten.”

Afspraak maken

De patiënten kunnen met een verwijzing ’s ochtends tussen 8.00 uur en 11.30 uur langskomen op de afdeling Radiologie en ’s middags tussen 13.30 uur en 15.30 uur. In sommige gevallen zijn er voorwaarden verbonden aan een afspraak (zoals nuchter blijven) of is er toch een afspraak nodig, omdat er een gespecialiseerde radioloog aanwezig moet zijn. Huisartsen zijn van deze voorwaarden op de hoogte.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button