HoofdnieuwsRegionaal

Echtpaar Dijkstra 60 jaar getrouwd

MUNNEKEZIJL – Vrijdagochtend bracht wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. een bezoek aan de heer Hendrik Dijkstra en mevrouw Lis Dijkstra-Slagter in Munnekezijl ter ere van hun diamanten huwelijk. De wethouder overhandigde een fotoboekje van de gemeente Kollumerland. Op dinsdag 13 juni was het echtpaar 60 jaar getrouwd en heeft dat op die dag gevierd met een ontbijt met hun kinderen.

Hendrik Dijkstra is geboren op 12 februari 1931 in Munnekezijl. Hij was de middelste van 17 kinderen.  Lis Dijkstra- Slagter, geboren op 8 april 1933 in Dokkumer Nieuwe Zijlen was de oudste van 6 kinderen.

Op tweede paasdag in 1953 ontmoetten zij elkaar en na vier jaar  verkering, bezegelden zij hun liefde voor elkaar met het huwelijk op 13 juni 1957.

Mevrouw Dijkstra was tot hun huwelijk aan het werk bij verschillende boeren. Na het huwelijk en met de komst van twee zoons en zes dochters, werden deze werkzaamheden verruild voor het moederschap. Ze hield een gezin draaiende waar altijd ruimte was voor een extra stoel aan tafel.

Meneer Dijkstra was werkzaam bij de boer en later bij (voorheen) Enitor in Buitenpost, maar ook bij kust- en oeverwerken en hij was betrokken bij de afsluiting van de Lauwerszee.  Na een val in 1982 raakte de heer Dijkstra in de ziektewet. Stil zitten is echter tot vandaag de dag geen optie: je wordt namelijk niet zomaar erelid van Chr. muziekvereniging Tida Kira. En ook de tuin gaat niet vanzelf in bloei staan.

Dat dit echtpaar uit harde werkers bestaat, weten ook de kinderen. Deze mentaliteit werd namelijk al met de paplepel ingegoten. In een tienkoppig gezin had iedereen zijn eigen taak en werd van een ieder geacht mee te helpen waar nodig.

In 60 jaar is er veel veranderd: de tuin is kleiner en de mensen ouder. Van het grote gezin waar meneer uit voort kwam is hij de enige die een diamanten huwelijk mag vieren. Maar ook het huis is leger, al is de voorheen tienkoppige familie uitgebreid naar een familie met dertien kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Toch is er één ding niet veranderd sinds 1957: hun liefde en zorgzaamheid voor elkaar en de familie.

Foto’s : Jantsje Wiersma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button