Buiten regioEvenementenHoofdnieuws

Eerste bramen voor bramendeskundige Karst Meijer

EASTERMAR – Zaterdag 26 en zondag 27 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden weer Brommels! gevierd. Het tweedaagse bramenfestijn staat dit jaar in het teken van volksverhalen. Het Brommels! publiek kan zich volgend weekend dan ook te goed doen aan heel veel sappige bramen (de oogst is rijk!) én verhalen.
De organisatoren van Brommels! trapten donderdagmiddag traditiegetrouw het evenement af met de feestelijke aanbieding van de ‘eerste bramen’. In de Verhalenkamer van Dam Jaarsma in Eastermar, de schatkamer van de duizenden Wâldpykverhalen die de streek rijk is, reikte Brommelwyfke/verhalenvertelster Hilly Harms de eerste bramen uit aan bramendeskundige Karst Meijer.

Meijer heeft veel onderzoeken naar bramensoorten en biodiversiteit gedaan. Zijn kennis deelt hij graag met publiek. Zo verzorgt hij sinds de eerste editie van Brommels! de bramenbloei-excursie. Ook heeft hij met zijn kennis en kunde een belangrijke bijdrage geleverd aan het nieuwe boek ‘Bij de bramen langs’. Een in opdracht van Stichting Wrâldfrucht en op initiatief van de Commissie Brommels! geschreven boek, royaal geïllustreerd en vol wetenswaardigheden over bramen, het coulisselandschap en meer algemeen de Wâldpykcultuur.

Bij de bramen langs
Als dank voor zijn bijdrage aan het boek, mocht Karst Meijer deze middag naast de eerste bramen ook het eerste exemplaar van ‘Bij de bramen langs’ ontvangen. “Voor veel mensen is er maar één soort braam, maar niets is minder waar. Er groeien in Nederland zo’n 200 soorten bramen. In het boek ‘Bij de bramen langs’ is een zoektabel opgenomen om zes aangename bramensoorten van De Friese Wouden te kunnen herkennen. Heel handig!” aldus Meijer.

In het boek staat verder te lezen hoe je bramen kunt plukken (een kunst op zich!) en hoe je er jam, ijs en taart van maakt. Ook is er ruim aandacht voor het landschap van De Wâlden, dat zich bij uitstek leent als groeiplaats van de braam. Wie van fietsen of wandelen houdt, kan eropuit met de opgenomen routes met toelichting op landschap en historie. Voor kinderen is er het nodige te zien en te leren, vooral als ze gaan speuren naar sporen. Daarmee is het boek een aanrader voor jong en oud. Het boek is verkrijgbaar via Stichting Wrâldfrucht, Voorstraat 1 in Buitenpost.

Brommels!
Brommels! is dus meer dan bramen plukken bij de boer. Brommels! is uitgegroeid tot een evenement dat een unieke kennismaking biedt met het landschap en de cultuur van de Noardlike Fryske Wâlden. Van oudsher kent de streek een rijke schat aan verhalen, veelal sterke. Van de talloze sagen en legendes over zonderlinge Wâldpiken, spoken, de duivel, tovenaars en wonderdokters zijn er duizenden opgetekend door Dam Jaarsma uit Eastermar. Enkele van de historische figuren uit de bekendste volksverhalen hebben een bijzon­dere plek in het Brommels! programma gekregen. Oude Wâldpykverhalen tot leven. En nieuwe worden geschreven. Wie wil genieten van sappige bramen en verhalen en alle andere Brommels! activiteiten kijkt op www.brommelsfestijn.nl voor het programma.

 

Foto Gerrit Veenstra

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button