EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Eerste brommels voor Hilly Harms

BUITENPOST – Zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden voor het 7e jaar op rij Brommels! gevierd. Het tweedaagse bramenfestijn werd donderdagmiddag traditioneel afgetrapt met de feestelijke aanbieding van de ‘eerste bramen’. Op de Muzykpleats in Buitenpost overhandigde een Brommelwyfke de eerste brommels aan actrice / verhalenvertelster Hilly Harms uit Jistrum.

Brommelwyfke
De organisatie van het bramenfestijn reikt jaarlijks de eerste bramen uit aan een persoon die zich op een bijzondere wijze inzet voor het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. “Krekt no’t Brommels! yn it tema “kom op verhaal” stiet, wie it ít momint om Hilly Harms te eren mei de earste toarnbeien en har sa te betankjen foar it – yn brede sin – útdragen fan de Wâldpykkultuer as ferhalenfertelster en actrice”, aldus Betty Schotanus van de organisatie.

Hilly Harms heeft als verhalenvertelster en actrice ook jarenlang een speciale rol vervuld tijdens Brommels. Ze schreef al in de beginjaren twee prachtige bramensprookjes, die ze als Brommelwyfke regelmatig vertolkt heeft. Als Brommelwyfke van het eerste uur is Harms het gezicht van Brommels! en reikte meestal de eerste bramen uit.

In de afgelopen jaren heeft het bramenfestijn versterking gekregen van andere wyfkes in het programma. Harms kreeg de bramen dan ook van collega Brommelwyfke Hennie Pilat. Harms toonde zich blij verrast en snoepte direct één van de eerste brommels: “Se binne hearlik!”

Kom op verhaal
Het Brommelsprogramma staat dit jaar in het teken van verhalen. Naast o.a. vertelrondes van meesterverteller Douwe Kootstra over wonderdokter Grutte Wopke, zijn er speciale avond/nachtoptredens van de Sugar Berries, Bennie Huisman en Marcel Smit. En er is een nachtvoorstelling met overnachting, Us Paradyske, waarin het publiek zelf een hoofdrol speelt.

Voor de avond/nachtvoorstellingen kunnen kaarten gekocht worden via de website van het evenement. Overige programma-onderdelen zijn vrijwel allemaal gratis te bezoeken.

Brommels!
Het bramenfestijn Brommels! is en blijft in basis een landschapsevenement. Tijdens het bramen plukken beleeft het publiek op een unieke manier het Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden. De brommelsoogst is dit jaar wat minder rijk door de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden. Volgens de organisatie zijn er zeker al wel sappige en zoete bramen te vinden, maar is het even zoeken.

En er is meer te doen tussen de houtwallen en elzensingels. Wie alles wil weten over de beestjes en planten die daar leven kan meedoen aan één van de gratis landschapsexcursies, georganiseerd door o.a. de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.
Inschrijven voor de excursies kan via de website van Brommels!

Meer tips voor een succesvolle bramenzoektocht, lekkere recepten met bramen, een overzicht van pluklocaties en het algemene activiteitenprogramma van Brommels!, zijn te vinden op www.brommelsfestijn.nl.

Foto : Hielke Boorsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button