HoofdnieuwsRegionaal

Eerste repetitie Frysk Leer Orkest op muziekschool

BUITENPOST – Van gelijk inzetten en goed in de maat spelen tot buigen bij het slotapplaus: alles kwam aan bod tijdens de eerste grote repetitie van het Frysk Leer Orkest. Ruim 100 kinderen van 6 basisscholen uit heel Fryslân waren zaterdag 19 januari 2013 naar streekmuziekschool de Wâldsang in Buitenpost gekomen om te ervaren hoe het is om in een echt orkest te spelen.  Drie maanden geleden konden de meesten van hen nog geen instrument bespelen.  Na hard oefenen op school, meldden zij zich bij dirigent Jelle Visser om van zich te laten horen. En hoe!  De repetitie vloog voorbij en werd afgesloten met een eerste presentatie voor alle meegereisde leraren en ouders.

Gedurende 30 weken krijgen deelnemende kinderen van groep 5 of 5/6 onder schooltijd  instrumentale les van muziekdocenten van de muziekschool.  Hier leren zij basisvaardigheden op het instrument, oefenen ze in samenspel en studeren ze muziek in. Op deze manier wordt op een leuke manier kennisgemaakt met muziek. Zo worden er lessen gegeven op dwarsfluit, saxofoon, klarinet, viool, altviool, cello, contrabas, trompet, cornet, gitaar, keyboard en slagwerk. Behalve de grote instrumenten kunnen de instrumenten worden geleend om thuis te oefenen.

Op 29 juni a.s. is de slotuitvoering in Heerenveen. Daarvoor wordt na de repetitie in Buitenpost nog gezamenlijk geoefend op zaterdagmiddagen in Joure (20 april) en Heerenveen (29 juni). Na deze eerste repetitie lijkt een bezoek aan dit concert nu al de moeite  dubbel en dwars waard te zijn. En het enthousiasme is groot: “Ik kan niet wachten tot de volgende repetitie, zo leuk vond ik het”, zo viel te horen bij het inpakken van de vele instrumenten na deze eerste echte repetitie!

Het idee van het leerorkest komt uit Venezuela en is in Nederland opgepakt door muziekschool en basisscholen in de Bijlmer. En nu in Fryslân als samenwerkingsverband van streekmuziekschool de Wâldsang,  Centra voor de Kunsten It Toanhûs (Joure) en Ateliers Majeur (Heerenveen) en 6 basisscholen. Voor de Wâldsang zijn dat CBS Immanuël uit  Noardburgum en CBS De Finne uit Jistrum. Verder werkt  een aantal muziekverenigingen mee. 

Belangrijke waarden van het Leer Orkest zijn samenwerken, naar elkaar luisteren en zelfvertrouwen ontwikkelen.  En leren muziek te maken natuurlijk! De Wâldsang  wil zich in de toekomst nadrukkelijk inzetten op het samen muziek maken op basisscholen. Geen wonder dat ze inmiddels op een groot aantal een muzikaal aanbod verzorgt. En ook aan kinderen die verder willen met muziek biedt ze volop mogelijkheden.

Het FLO is ook te volgen op facebook: nl-nl.facebook.com/FryskLeerOrkest/info

 

Eigen foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button