Buiten regioHoofdnieuwsPolitie BerichtenRegionaal

Eerste resultaten landbouwcontroles Friesland

FRYSLÂN – Begin april is de politie in Friesland gestart met de jaarlijkse voorjaarscontroles op landbouwverkeer. In totaal zijn er al 418 landbouwvoertuigen gecontroleerd. Bij deze controles hebben 85 bestuurders een waarschuwing gekregen en er zijn 65 proces-verbalen uitgeschreven.

De meeste overtredingen zijn gemaakt door defecte verlichting, uitstekende delen en onvoldoende markering. Ondanks dat landbouwvoertuigen vaak groot en opzichtig zijn, blijft het belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers. Door defecte verlichting kunnen andere weggebruikers minder goed anticiperen op het landbouwverkeer. Uitstekende delen zijn met name gevaarlijk voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (brom)fietsers, motorrijders en voetgangers.

Het is dus van belang om deze uitstekende delen te voorzien van juiste markeringen. Zo kunnen andere weggebruikers het formaat van het voertuig, de aanhanger of de lading beter bepalen. Ook kwamen de agenten diverse ladingen tegen welke niet goed vastgezet waren. Als het voertuig een ongecontroleerde wending maakt is de kans aanwezig dat de lading gaat schuiven waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De lading kan daardoor op de weg vallen of het gewicht verplaatst zich zo snel naar één zijde van het voertuig, dat het voertuig hierdoor niet meer goed bestuurbaar is.

De komende maand gaan deze landbouwcontroles nog onverminderd verder.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button