HoofdnieuwsRegionaal

Eeuwenoude fundering gevonden bij Kalkhuisbrug in Westergeest

WESTERGEEST – Bij renovatiewerkzaamheden aan de Kalkhuisbrug bij Westergeest vond de provincie Fryslân op maandag 4 september de fundering van een nóg oudere brug.

De Kalkhuisbrug over de Strobosser Trekfeart is meer dan een eeuw oud. Uit vooronderzoek ontstond al het vermoeden dat achter het bestaande landhoofd aan de Trekfeart een oude constructie in de grond zou zitten.

De gevonden fundering is gemetseld van Friese ‘geeltjes’, een steensoort die in Noord Friesland werd geproduceerd. Een bouwhistorisch deskundige was aanwezig bij het vrijgraven van de oude fundering en maakte uitgebreid foto’s. Om plaats te maken voor de nieuwe fundering van de Kalkhuisbrug moet een deel van het oude metselwerk worden gesloopt. Het grootste deel verdwijnt echter, ongeschonden, weer onder de grond.

De Kalkhuisbrug is één van de negen bruggen over de Strobosser Trekfeart die de provincie Fryslân renoveert. Ook bij het herstel van de brug Hústernoard werd op enkele meters diepte oud metselwerk aangetroffen. De werkzaamheden volgen kan via een aparte Facebookpagina: facebook.com/strobossertrekfeart.

Foto’s Jaap Spieker

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button