HoofdnieuwsRegionaal

Eikenprocessierups rukt op in Kollum

KOLLUM – Langs de W.H. van Heemstraweg in Kollum zijn bij verschillende bomen de eikenprocessierups waargenomen. De gemeente heeft de bomen afgezet met lint om fietsers en wandelaars te waarschuwen.

Elke eikenprocessierups bevat zo’n 700.000 brandhaartjes. Deze haartjes zijn ongeveer 0.3 millimeter groot en hebben weerhaakjes. Bij verdediging schiet de rups deze brandharen af. Mensen die in aanraking komen met de haartjes krijgen klachten zoals een jeukende huid, geïrriteerde ogen of een benauwd gevoel.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

2 reacties

  1. Wanneer gaat de gemeente hier iets aan doen? Moeten eerst alle eikenbomen onder de rupsen zitten? Wij wonen op de Sparrewei met allemaal eikenbomen en daar rukt het beestje ook op. Onze boom staat bijna tegen ons slaapkamerraam, en we zijn dus verplicht om met de ramen dicht te slapen als die rupsen zich verder verspreiden en in deze boom komen. En de zomer komt eraan, het wordt volgende week bloedheet. Ik roep de gemeente op om hier wat aan te doen!!!! Het zal wel weer duur zijn maar volgens mij is de gemeente er voor de burgers. Hoe eerder je dit stopt, hoe minder verspreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button