Sport

Eindelijk weet ’t Fean ’58 in Nijland te winnen

NIJLAND – Door een 0-2 overwinning in en tegen Nijland handhaafde ’t Fean ’58 zich keurig op de tweede plaats van de ranglijst. Een goede start van de derde periode. Tegen de laaggeplaatste tegenstander hebben de blauwhemden het traditiegetrouw altijd moeilijk. Thuis werd met moeite een 2-1 overwinning behaald.

“We hebben het hier nog nooit gemakkelijk gehad”, wist ook André van der Molen, assistent-trainer van ’t Fean ’58 en zelf goed voor 313 wedstrijden in de hoofdmacht van de zaterdagclub uit Surhuisterveen. Sterker nog: volgens clubhistoricus Willem Dijkema hadden de Feansters nog nooit een uitwedstrijd tegen Nijland in winst weten om te zetten. Door de 0-2 zege zijn de blauwhemden eindelijk verlost van het ‘Nijland-uit syndroom’. Gemakkelijk kwam de overwinning niet tot stand. Spits en clubtopscorer Jens Hamstra van de bezoekers was geschorst. Nijland is een stugge, moeilijk te bespelen ploeg, die vanuit de verdediging op de counter speelt. André van der Molen: “Dat weet je, daarom speelden we vandaag met drie man achterin.” Dat hield in dat Frank ten Hoeve – die met ingang van dit seizoen het rustpunt vormt in het centrum van de defensie  – naar de spitspositie verhuisde. “Frank kent die positie, hij speelde daar al vaker en heeft meer dan vijftig goals gemaakt in zijn carrière. Al was het vandaag niet leuk voetballen voor hem. Hij kreeg niet veel te doen”, aldus de rechterhand van trainer Minno van der Werff.

Een hoogstaande wedstrijd werd het niet. Al werd het wel een open ontmoeting. ’t Fean ’58 had het geluk dat het al vroeg op voorsprong kwam. Na een kwartier gaf Erwin Tabak een pass op maat richting Bard Pultrum, die de pas 18-jarige doelman Lennert Schraa het nakijken gaf. De thuisclub moest het hebben van opportunistisch spel en hanteerde veelal de lange bal. Dat resulteerde bijna in de gelijkmaker, maar Cor Goeman vergat na een vrije trap de bal in kansrijke positie binnen te koppen. Lennert Schraa voorkwam vlak voor rust door een geweldige safe een doelpunt na een inzet van Erwin Tabak.

Tweede helft

De tweede helft gaf eenzelfde beeld als het eerste bedrijf, al drongen de gastheren in het begin meer aan. Tot echt gevaarlijke situaties leidde dat niet. In de 71e minuut gooiden de Feansters de wedstrijd op slot. Invaller A-junior Mark Jager –  hij scoorde ’s morgens ook al voor zijn eigen team – kopte een voorzet van Edwin Notebomer tegendraads binnen (0-2). Een bekeken doelpunt. Even later belandde een inzet van hem via een tegenstander nog de paal.

“Een mooie en verdiende overwinning”, vond André van der Molen. “En we blijven daardoor lekker meedoen. We hoeven niet, maar we willen wel.” Daarmee wil de leiding geen enkele druk leggen op de ploeg, die tot nu toe in deze spannende competitie het minste aantal tegengoals moest incasseren. “Vandaag opnieuw de nul gehouden, dat schept vertrouwen. Een teken dat het achterin goed staat.” Paasmaandag (aanvang 14.30 uur) wacht op sportpark It Ketting te Surhuisterveen de inhaalwedstrijd tegen Sc Stiens.