EvenementenHoofdnieuwsRegionaalSport

Elfstedenhype losgebarsten: Fries irriteert zich

DOKKUM – Na vier nachten vorst in Nederland is de Elfstedenhype weer losgebarsten. 50 jaar na dato van ‘De hel van ’63’ is Nederland wederom in de ban van de ‘tocht der tochten’.
Van een Elfstedentocht is nog lang geen sprake, behalve bij de Hollander. Sterker nog, het natuurijs in Friesland is nog lang niet betrouwbaar en volledig dicht. Met name de Friese bevolking lijkt zich enorm te ergeren aan de mediahype die nu alweer gecreëerd wordt. ‘Het is ieder jaar hetzelfde liedje: we hebben twee nachten vorst en in Holland wordt er gesproken over een Elfstedentocht. De NOS is de route al aan het verkennen, terwijl er op diverse plaatsen nog geen eens ijs ligt’, verklaren de broers de Vries van de website FryskeFideos.nl. Ook de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden laat weten: ‘Het ijs op de Elfstedenroute is nog dun of soms zelfs afwezig (…) Voor een Elfstedentocht hebben we echter nog veel meer vorst en veel meer ijs nodig’.

Inmiddels circuleert op internet een videoboodschap van de makers van FryskeFideos.nl die laat zien hoe hoog de ‘Elfstedenkoorts’ in Nederland is. De video is dermate populair dat deze al meer dan 50.000 keer bekeken is. In de hoofdrol speelt de Friese Gurbe, die de Hollanders laat weten pas op de plaats te moeten nemen aangaande de hype. Gurbe: ‘Het verlossende woord moet er eerst uit zijn, dan kan de gekte los barsten’

httpv://youtu.be/dzuD1LkzxZk

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button