Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Engelse delegatie bezoekt Expertisecentrum Lymfologie in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN – Eind november krijgt het Expertisecentrum Lymfologie (ECL) in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten speciaal bezoek. Op 20, 21 en 22 november komt namelijk een viertal dermatologen, klinisch genetici en onderzoekers langs die zijn verbonden aan het St. George’s Hospital in Londen. Zij zijn gespecialiseerd in primair lymfoedeem bij kinderen en komen hun kennis delen met de behandelaars van lymfoedeem in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Primair lymfoedeem is een zeldzame, aangeboren aandoening, waarbij vochtophopingen ontstaan in bijvoorbeeld de armen en benen. Dit komt doordat een deel van de lymfevaten in het lichaam niet goed functioneert of niet aanwezig is en het lymfevocht daardoor niet goed kan afvoeren. Bij primair lymfoedeem speelt vaak een erfelijke factor mee.

Diagnostiek verder verfijnen

Het ECL in Nij Smellinghe heeft vele kinderen met deze vorm van lymfoedeem onder behandeling. “Deze patiëntjes worden vanuit het hele land, en soms zelfs vanuit het buitenland, naar ons doorverwezen”, vertelt Irene Zonderland, hoofd van het ECL.

Er is in Nij Smellinghe veel expertise op het gebied van diagnostiek (methodes en technieken om lymfoedeem vast te stellen) en behandeling van primair lymfoedeem, vooral bij kinderen. Dermatoloog Robert Damstra is in 2009 op dit onderwerp gepromoveerd.

Om de diagnostiek nog verder te verfijnen en nog beter in de vingers te krijgen, komen de Engelse artsen nu hun specialistische kennis delen. “Dat is belangrijk, want hoe eerder de diagnose en behandeling plaatsvinden, hoe beter.” Eerder is er ook al een uitwisseling geweest en in januari van dit jaar zijn een aantal medewerkers van het ECL in Engeland geweest.

Speciale clinic met de Engelse gasten

Ter gelegenheid van de komst van de Engelse delegatie zijn er op 20 en 21 november speciale spreekuren georganiseerd voor de kinderen die al bij het ECL komen. “De vervolgafspraken met deze patiëntjes zijn op deze data gepland, zodat onze behandelaars samen met de collega’s uit Engeland naar de kinderen kunnen kijken.”

Opmaat naar kinderspreekuur

Het bezoek van de Engelse specialisten is een opmaat naar een vast kinderspreekuur dat binnenkort iedere maand in het ECL zal plaatsvinden. “Dit spreekuur is speciaal voor het diagnosticeren en behandelen van kinderen met primair lymfoedeem. Dat zal in nauwe samenwerking gaan met de kinderartsen.”

Minisymposium en patiëntendossiers bespreken

Naast de spreekuren, zullen er tijdens het bezoek ook andere patiëntendossiers worden besproken en staat er op donderdag 20 november een minisymposium over primair lymfoedeem op het programma. Daarvoor zijn de medewerkers van het ECL, de Medische Staf van Nij Smellinghe en alle dermatologen uit Friesland uitgenodigd.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button