112HoofdnieuwsRegionaal

Erop uit in de natuur? Voorkom brand

FRYSLAN – De natuur in Fryslân is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of de hei loopt al snel uit de hand, want natuurbranden zijn moeilijk te bestrijden. Iedereen die erop uit trekt in de natuur, wordt dan ook gevraagd om zorgvuldig en alert te zijn tijdens het recreëren. Simpelweg door het opruimen van etensresten en afval, geen brandende sigarettenpeuken weg te gooien en geen geïmproviseerde barbecue in de natuur te houden. Het zijn misschien zeer voor de hand liggende voorbeelden, maar juist met deze kleine handelingen kan een natuurbrand worden voorkomen. Een beetje vooruit denken. Tink Foarút!

Wat is het gevaar?

Het gevaar van natuurbranden zit hem in de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurgebied kan uitlopen op een alles verwoestende brand. Het grootste gevaar voor mens en dier is dat ze door de brand ingesloten raken en niet meer kunnen vluchten.

 Wat kunt u zelf doen?

Brandweer en bosbeheerders proberen van alles om brand te voorkomen of zo nodig te blussen, maar we zijn afhankelijk van u als gebruiker van de natuurgebieden.

Wat kunt u doen om het te voorkomen?

§         Let op waar u uw auto neerzet. Zet uw auto niet in het hoge gras.

§         Probeer niet te roken in het natuurgebied of maak uw peuk zorgvuldig uit, voordat u hem weggooit.

§         Uw gemeente of vakantieverblijf heeft regels en richtlijnen voor barbecueën, het aansteken van een kampvuur of vuurkorven. Let op deze afspraken en volg deze op.
Wilt u meer weten?

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, gras(duinen) bij droog weer de kans op natuurbrand toeneemt. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Via de internetsite www.natuurbrandgevaar.nl kunt u snel de actuele situatie van de droogte in de natuur zien en hoe groot het brandgevaar in een bepaalde regio van Nederland is. Meer informatie is ook te vinden op www.brandweer.nl.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button