HoofdnieuwsRegionaal

Essure sterilisatie en NovaSure behandeling in ziekenhuis De Sionsberg

DOKKUM – In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kunnen vrouwen sinds kort terecht voor een sterilisatie via de Essure methode en voor de NovaSure menstruatiebehandeling. Beide behandelingen vinden poliklinisch en in dagbehandeling plaats.

 Essure sterilisatie

Vrouwen die sterilisatie willen ondergaan kunnen in De Sionsberg nu kiezen voor een zogenaamde Essure-sterilisatie. Bij deze behandeling plaatst de gynaecoloog een klein veertje in elk van beide eileiders. Na drie maanden zijn de eileiders dichtgegroeid en in de tussenliggende tijd moet een aanvullend anticonceptiemiddel gebruikt worden. Na drie maanden volgt een controle echo en kan de aanvullende met anticonceptie gestopt worden.

Gynaecoloog Pieter van den Hurk, werkzaam in ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) en De Sionsberg, vertelt over de voordelen van de Essure methode ten opzichte van andere sterilisatiemethodes. ‘’Plaatselijke verdoving of narcose is niet nodig en ingreep is binnen enkele minuten klaar. Daarnaast hoeft de vrouw geen hormonen te slikken en houdt ze geen littekens over aan de behandeling. Binnen een dag kan ze haar normale activiteiten alweer hervatten.”

NovaSure menstruatiebehandeling

Vrouwen met hevige menstruaties kunnen vanaf nu in De Sionsberg terecht voor de uiterst effectieve NovaSure menstruatiebehandeling. Met behulp van elektrische energie wordt het baarmoederslijmvlies eenmalig verwijderd. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en duurt gemiddeld slechts 90 seconden (maximaal 2 minuten). Het kan op elk moment in de menstruatiecyclus gedaan kan worden en voorbehandeling met hormonen is niet nodig. Na de ingreep wordt de vrouw nog twee uur geobserveerd op de dagverpleging en daarna mag ze naar huis met pijnstillers. Al snel kan ze haar dagelijkse activiteiten weer oppakken.

“De NovaSure menstruatiebehandeling biedt een zeer effectieve oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies, maar is geen anticonceptiemethode. 95% van de vrouwen verliest na de behandeling of een normale hoeveelheid bloed, of minder dan normaal of helemaal geen bloed meer”, aldus gynaecoloog Pieter van den Hurk.

Samenwerking De Sionsberg en Nij Smellinghe

Doordat bovengenoemde technieken poliklinisch en in dagbehandeling plaatsvinden, passen ze goed binnen de strategische keuze van ziekenhuis De Sionsberg om met name laagcomplexe zorg te verlenen. De vakgroep Gynaecologie die deze behandelingen uitvoert, werkt overigens ook in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.

Draag-weer-wit-week

In het kader van de draag-weer-wit-week, waarin aandacht wordt gevraagd voor vrouwen met hevige menstruatieproblemen, wordt er in Ziekenhuis Nij Smellinghe op woensdagavond 4 juni een informatieavond gehouden. Aanmelden kan via de polikliniek gynaecologie van Nij Smellinghe (0512) 588 824. De avond begint om 19.30 uur.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button