HoofdnieuwsRegionaal

Extra aandacht in Achtkarspelen na huiselijk geweld

BUITENPOST – In Achtkarspelen gaan onderwijs, kinderopvang en politie nauw samenwerken bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken. Dinsdag 21 mei tekenden politie, basisscholen, voortgezet onderwijs en kinderopvang in Achtkarspelen het samenwerkingsconvenant Handle with Care.

Het doel is om binnen 24 uur na een ingrijpend geweldsincident thuis, steun te organiseren voor het kind op school of kinderopvang. ‘Als gemeente zijn we zeer verheugd over dit project,’ zegt wethouder Margreet Jonker. ‘School en kinderopvang zijn voor kinderen belangrijke, veilige plekken. Daarom is het cruciaal dat bij huiselijk geweld zij snel een signaal krijgen zodat het kind gesteund kan worden.’

 Samen kinderen steunen na huiselijk geweld

Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Het is vaak niet bekend dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt. Daarom wordt in navolging van pilots in de gemeenten Wageningen en Heerlen, ook in Achtkarspelen deze nieuwe werkwijze uitgeprobeerd. De politie geeft na een incident met huiselijk geweld aan school of kinderopvang door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. De school of kinderopvang steunen het kind met bijvoorbeeld extra aandacht. De eerste ervaringen zijn positief. Een agent zegt: ‘Toen ik vertelde dat we school op de hoogte gingen stellen, was hij zó opgelucht! ‘Dus ik kan gewoon gaan slapen?’ vroeg hij.’

Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation en onderdeel van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het kabinet.

Tentoonstelling ‘Bij wie voel jij je veilig?’

Dinsdag 21 mei opende wethouder Jonker de tentoonstelling ‘Bij wie voel jij je veilig’. Eind vorig jaar, tijdens de week tegen kindermishandeling, organiseerden de basisscholen in Achtkarspelen samen met de gemeente een doe-wedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8. Leerlingen konden een bijdrage schrijven, tekenen of ontwerpen rondom het thema ‘Bij wie voel jij je veilig?’. Van 21 tot en met 29 mei worden alle inzendingen tentoongesteld in het gemeentehuis in Buitenpost. Iedereen is tijdens openingstijden van harte welkom.

Foto’s Gemeente Achtkarspelen

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button