HoofdnieuwsRegionaal

Fietsonderdoorgang Stroobossertrekvaart in gebruik genomen

BUITENPOST – Sneller dan verwacht kon deze zomer de fietsonderdoorgang bij de Stroobossertrekvaart in gebruik worden genomen. ‘Dankzij de goede inzet en planning van de aannemer is het project vlot verlopen. Ook het weer zat heel erg mee,’ zegt wethouder Max de Haan. ‘Dat komt mooi uit, want dan kunnen scholieren bij de start van het nieuwe schooljaar gebruik maken van de langgekoesterde fietspassage.’

Omfietsen verleden tijd door fietspassage

Bij de aanleg van de nieuwe rondweg om Buitenpost in 2011 is de spoorwegovergang weggehaald. Dit zorgde ervoor dat fietsers tussen Gerkesklooster en Kollum een stuk moesten omfietsen. Dit is nu verleden tijd. Fietsers kunnen voortaan over een houten constructie onder de spoorlijn Groningen-Leeuwarden door fietsen. De onderdoorgang heeft hellingen die geleidelijk aflopen waardoor deze ook geschikt is voor bijvoorbeeld scootmobiels.

Ook voor het toeristische fietsverkeer heeft de onderdoorgang meerwaarde. Het noordelijke deel van de Trekweg volgt het water van de Stroobossertrekvaart en komt via een laan bij De Léste Stuver uit. Dit fietst veel rustiger dan de Paralellelweg en de rondweg.

Werkzaamheden vanaf het water

Eind maart startte aannemer Knol Akkrum met de bouw van de fietsonderdoorgang onder de spoorlijn Groningen – Leeuwarden. Er is vooral gewerkt vanaf het water. Er zijn palen en brugdelen langs het water en onder de spoorbrug geplaatst. De scheepvaartroute onder de brug is wat omgelegd. Hiervoor zijn de oevers aan de oostkant aangepast en de bodem van de Stroobossertrekvaart verdiept.

Verkeersborden en verlichting

Hoewel de fietspassage in gebruik genomen is, worden nog wel extra verkeersmaatregelen genomen. Bij de aansluiting op de Trekweg komen nog nieuwe verkeersborden en belijning. Dit moet autoverkeer tijdig waarschuwen voor overstekende fietsers. Ook komen er nog extra lichtmasten zodat de fietspassage in het najaar goed verlicht is.

Foto: Gemeente

Dit kan u ook interesseren

Back to top button