Friese Boys E3 komt te kort in bekerstrijd tegen Actief E3

EELDE – Na de winst op Grootegast in de beker moest er nu gespeeld worden tegen 1e klasser Actief uit Eelde. Dit team speelt twee klassen hoger dan Friese Boys en staat in de middenmoot. Actief bestaat uit 2e jaars E-pupillen en waren gemiddeld een kopje groter. Door de vorst en sneeuw was het onzeker of er gespeeld kon worden in het begin van de week. De thuisclub bleek kunstgras te hebben en vanaf vrijdag was er sprake van dooi en hogere temperaturen. De wedstrijd kon doorgang vinden. Alle negen spelers waren aanwezig. De reis ging voorspoedig totdat we in Eelde kwamen en dat chauffeur Jan Visser ons naar het terrein toe moest loodsen. Vandaar dat we pas 10.15 uur op het veld stonden. De jongens konden even een balletje trappen. Het veld was dermate klein dat er zeven tegen zeven werd gespeeld en dat we twee wissels hadden. Ljibbe Sicco was onze aanvoerder en onder leiding van een jonge scheidsrechter werd er afgetrapt.

De thuisclub bleek een vaardige ploeg, die uitstekend combineerde. Friese Boys moest aan de bak en vooral verdedigend stand houden. Binnen vijf minuten stond Actief verdiend op voorsprong, daarvoor moest keeper Douwe Jan een aantal malen handelend optreden. De laatste man van Actief speelde ver voor het doel en dat betekende dat er ruimte achter hem was. Keeper Douwe Jan verzond twee prachtige uittrappen naar Oane, die alleen voor de keeper deze kansen niet kon benutten. Nick en Ljibbe Sicco kregen schietkansen, maar de zuiverheid ontbrak. De thuisclub was buiten kijf de betere ploeg en nam na tien minuten een 2-0 voorsprong na een uitbraak. De aansluiting leek er te komen. Een steekpass van Nick op Marten en het uiteindelijk schot van Ljibbe Sicco was dichtbij. Friese Boys moest bij de les blijven bij balverlies en door de wisselingen in het team moesten de spelers op hun positie verdedigend geconcentreerd blijven. Helaas werd het voor rust nog 3-0 en vanaf de achterlijn werd 4-0 binnengeschoten. Een schot van Ljibbe Sicco werd prima gestopt door de keeper en de rebound op vijf meter van het doel werd door Pieter verkeerd geraakt en belandde over de zijlijn. De laatste kans kwam op naam van Marten die een assist van Nick in de korte hoek leek binnen te schieten, maar de grote keeper blokte deze inzet. Het had bij rust ook wel 8-4 kunnen staan en nu werd de rust met 4-0 bereikt.

De Friese Boys spelers waren een beetje gefrustreerd en werden in de rust toegesproken door de leiding. Afspraak was dat we zouden gaan scoren in de tweede helft en er werd één op één gespeeld. De bal was heel zacht en helaas was er geen reservebal aanwezig. Dus na de rust werd dezelfde bal gespeeld. De eerste zeven minuten was Friese Boys de betere ploeg en drukte Actief op hun helft, maar door het kleine veld moest er snel gehandeld worden. Luut was verdedigend weer uitstekend op dreef. Nick en Ljibbe Sicco kregen schietkansen, maar gescoord werd er niet. Een uitbraak werd met een schotje in de hoek afgemaakt, de goed keepende Douwe Jan verkeek zich enigszins op deze inzet, 5-0. Na tien minuten kwam het verlossende doelpunt. Wederom was keeper Douwe Jan hierbij betrokken. Zijn uittrap werd half geraakt door de laatste man en Oane was er als de kippen bij om van dichtbij te scoren, 5-1. Oane kon even later weer scoren op assist van Nick, helaas ging deze inzet naast. Actief tikte de bal prima rond bij balbezit en scoorden nog 6-1 en 7-1 in de laatste tien minuten. Een verdiende winst voor 1e klasser Actief. Op basis van de kansen had Friese Boys meer goals verdiend.

De strafschoppenserie werd nog met 5-2 gewonnen. Actief komt in de koker voor de volgende bekerronde. Friese Boys gaat nog spelen om de titel in de competitie tegen Broekster Wâlden. Helaas hebben zij zaalverplichtingen in de maand december en deze wedstrijd zal waarschijnlijk worden gespeeld in januari of februari 2013.