Friese Boys en Drogeham scoren niet

DROGEHAM – De uitwedstrijd van Friese Boys tegen Drogeham is in een gelijkspel geëindigd. Op sportpark ‘It Doltsje’ kwamen beide partijen niet tot scoren.

De eerste mogelijkheid was na drie minuten voor de thuisclub, maar doelman Auke Hoekstra redde op de inzet van Peter Poortman. Een afstandsschot van Jouke Spoelstra werd eveneens een prooi voor de Friese Boys-goalie. Daarna kwam Friese Boys beter in de wedstrijd. Een kopbal van Sander Hoekstra ging naast het Drogeham-doel. Een schot van Hoekstra ging via een Drogeham-been rakelings naast. Uit de aansluitende hoekschop kopte Ludo Bosma eveneens naast. Erik Hilboezen kreeg een goede kans, maar doelman Wopke Veenstra redde stijlvol. Sietse Hoogsteen wist de rebound niet in een doelpunt om te zetten. Friese Boys leek de leiding te nemen toen Ludo Bosma scoorde. Scheidsrechter Jan van Os van Ameland keurde het doelpunt echter af. “ Ik zag een overtreding van een Friese Boys-speler, maar verwachtte voordeel voor Drogeham. Dat gebeurde echter niet en dus floot ik alsnog”, aldus de arbiter in de rust. Voor de pauze kreeg Jouke Spoelstra namens Drogeham een mogelijkheid, maar Auke Hoekstra redde terwijl Sietse Hoogsteen aan de overkant op doelman Veenstra stuitte.

In de tweede helft waren de mogelijkheden aanvankelijk schaars. Erik Hilboezen schoot voorlangs. Voor Drogeham schoot Feije van der Wal van afstand over, terwijl Jelle de Graaf invaller Jan Spinder van scoren afhield. In de slotfase kwam Friese Boys nog dicht bij de overwinning. Sander Hoekstra en André Stam schoten naast. Het dichtst bij een treffer was rechtsachter Jilt Nicolai, maar zijn harde schot belandde tegen de lat. Arjen Bosma kopte na een corner naast, terwijl Sally Atema zijn inzet gestopt zag door doelman Veenstra. Het bleef uiteindelijk bij 0-0.

“In de eerste helft was Friese Boys beter”, vond Tinus Huisma van Drogeham. “Ze zetten druk naar voren en daar hadden wij problemen mee. In de tweede helft ging het heen en weer. Wij hadden het verdedigend goed staan alhoewel Friese Boys in het laatste kwartier wel kansen kreeg. In de tweede helft waren beide ploegen niet gelukkig. Al met al is 0-0 wel terecht denk ik”.

“Ik ben niet tevreden”, aldus Jelle de Graaf van Friese Boys. Zij kregen wel enkele kansen maar dat kwam voornamelijk door fouten van ons. Zelf hebben we wel tien kansen gehad denk ik, maar we maken geen goals. Het benutten van kansen daar schort aan momenteel aan bij ons”.

BCV 3 – Friese Boys 2                          0-3

In een van onze kant niet sterk gespeelde wedstrijd waren wij toch nog een maatje te groot voor BCV 3. Dat verschil werd pas in de twintigste minuut uitgedrukt in een doelpunt. Na een corner genomen door Wietse van der Land schoot de na een kleine afwezigheid teruggekeerde Theo Beerda de bal keurig in de kruising, 0-1. Net zoals in veel voorafgaande wedstrijden hadden we het al in de eerste helft kunnen en moeten beslissen, maar onze spelers houden zeker van spanning, want kans na kans werd naast, over of in de handen van de keeper geschoten. Zodoende bleef het bij de schamele 0-1 tot de rust.

Toen Kees op een uiterst nette manier had uitgelegd aan de jongens hoe hij over het spel in de eerste helft dacht en wat hij in de tweede helft verwachtte, werd het tweede gedeelte van de wedstrijd gestart met een zeer gemotiveerde ploeg. Dat vertaalde zich in de eerste minuut al in een KLEIN kansje dachten de meeste spelers en toeschouwers, maar onze spits Jan Prins had geen moeite met dit kansje, met een prachtige omhaal liet hij de keeper van BCV voor de tweede keer de bal uit het net halen, 0-2. Prachtige goal Jan. De wedstrijd was toen eigenlijk al beslist en toen James van der Bij eindelijk met dit koude weer zijn spieren los had, liet hij zien waarom hij een waardevolle speler is en slalomde naar de goal van BCV en liet de keeper met een beetje hulp van een tegenstander kansloos en zette ons op een 0-3 voorsprong en was het gebeurt met BCV. Prima jongens, ook een ietsje minder gespeelde wedstrijd winnen is kwaliteit, maar de volgende wedstrijden een beetje meer concentratie en passie in het spel is voor jullie en ons een stuk leuker.

Doelpuntenmakers: Theo Beerda, Jan Prins en James van der Bij.

Friese Boys 3 – GSVV 2                       1-1

Birdaard VR1 – Friese Boys VR1          (1-0)     3-0

De laatste weken was er op zaterdag maar één gespreksonderwerp “het weer”. Het was vandaag niet anders, want in Kollumerzwaag sneeuwde het ’s morgens om acht uur. Daarna kwam de zon en die zorgde binnen een uur dat de sneeuw grotendeels was verdwenen. De dames hadden toch een beetje angst dat hun wedstrijd werd afgelast. Gelukkig om half elf kregen we van Birdaard groen licht. De competitie is toch wel spannend te noemen, want tegen Leeuwarder Zwaluwen werd nipt gewonnen, daarna tegen Wardy geflatteerd verloren en tegen Ternaard werd gelijk gespeeld. Birdaard had van Dokkum gewonnen en tegen Ternaard gelijk gespeeld. De verwachting was dat er toch wel kansen waren. Er was nog een verrassing, want ex-Friese Boys speelster Trienke Elzinga speelde in de gelederen bij Birdaard. Friese Boys was afgereisd met dertien spelers en in de eerste helft werd Line Cuperus daar aan toegevoegd en het totaal kwam op veertien spelers. De opstelling was keeper Gemma, achterhoede Janna, Tineke, Gwenda en Teatske, middenveld Boukje Hendrika, Julia en Angelique, voorhoede Tjimkje, Tamara en Ester, wissels Margriet, Sjoukje, Line. Friese Boys startte tegen de wind in op het mooie sportcomplex van Birdaard.

Birdaard was in de beginfase de betere ploeg, maar de eerste kans was voor Tamara die vanaf rechts alleen voor de keeper verscheen, helaas de keeper blokte het schot en de rebound was voor Tamara die werd neergehaald. Het was wachten op het fluitje van de scheidsrechter, helaas die kwam er niet. Friese Boys was in de duels niet de mindere en vooral Janna Hollema viel op door haar duelkracht. Het centrale duo Gwenda en Teatske speelden prima en hadden verdedigend de wedstrijd onder controle. De aanvallers waren in de eerste helft onzorgvuldig in het overspelen en dat betekende weinig rust in het spel. De corners van Friese Boys kwamen door de harde bal niet op de plaats van bestemming. Birdaard had ook enkele corners te nemen en uit één daarvan werd de bal bij de eerste paal weggekopt. De rebound werd voorgegeven door de tegenstander van Boukje Hendrika en uiteindelijk binnengekopt, 1-0. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft, met de wind in de rug, ging Friese Boys op zoek naar de gelijkmaker. De opstelling was onveranderd. Bij balbezit werd er beter gecombineerd en de kansen kwamen er. De beloning was een doelpunt van Tjimkje, die op avontuur werd gestuurd en alleen voor de keeper binnenprikte na enkele blokkades van de verdedigers. Na het juichmoment gingen alle spelers van beide teams naar hun positie en stonden klaar voor de aftrap. Helaas de grensrechter stond met de vlag omhoog en hij had buitenspel geconstateerd, de scheidsrechter twijfelde en na overleg werd de goal toch afgekeurd, onbegrijpelijk. Er werden twee wissels ingebracht: Line en Sjoukje vervingen Angelique en Tineke. Friese Boys kreeg een tikkie te verwerken door deze actie van de grensrechter. Even later werd Tjimkje op eigen helft onderuit getikt, maar Friese Boys bleef in balbezit, helaas konden Ester en Tamara niet scoren. Het werd nog erger toen Tamara een overtreding beging op twintig meter van het doel. De vrije trap werd binnengeschoten en keeper Gemma taxeerde de bal verkeerd en de bal ging tegen het net, 2-0. In plaats van op jacht te gaan naar de winst stond Friese Boys 2-0 achter. Line demarreerde op links, helaas op het beslissende moment belandde de bal achter haar en de kans was verkeken. Het werd nog erger voor de Friese Boys vrouwen. Een vrije trap veroorzaakt door Julia net buiten het strafschopgebied werd ook raak geschoten, 3-0. Teatske werd naar voren geschoven om toch nog de eer te redden. Tjimkje dook alleen voor de keeper op, helaas haar inzet werd gepakt en deze doelvrouw hield vandaag de nul. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter, die op twee beslissende momenten na, een prima wedstrijd floot, bleef Friese Boys met een kater achter.

Koploper Wardy verloor in Leeuwarden met 3-0 van Leeuwarder Zwaluwen. Dat betekent dat in deze competitie de meeste teams van elkaar kunnen winnen. Zaterdag 6 april wordt er thuis gespeeld om 13.00 uur tegen koploper Wardy.

Friese Boys C1 – Bergum BCV Comb. C3        0-2

De sneeuw was verdwenen en het zonnetje kwam er mooi bij. Het was mooi voetbalweer. Nu moesten we het opnemen tegen BCV Combinatie C3, altijd een lastige ploeg om tegen te spelen omdat je nooit weet met wat voor spelers ze komen omdat ze de C3 zijn en beschikken over veel spelers in de C. De eerste helft moesten ze na vijftien minuten spelen met tien jongens verder omdat één jongen eruit werd gestuurd met een rode kaart omdat Tjeerd Jurre de bal afpakte en hij dat niet hebben kon en Tjeerd pakte. Toch was BCV de betere ploeg en wisten goed te counteren en daar kwam ook de 0 -1 achterstand van en gingen we rusten met een 0-1 stand. We hebben wel kansen gekregen, maar wisten niet te scoren.

De tweede helft speelden we beter, maar toch wist BCV ook nog een tweede goal te scoren, 0-2 en ook in de tweede helft wisten we niet te scoren en verloren onze eerste wedstrijd in deze competitie.

Ropta Boys ME1 – Friese Boys ME1    3-0

Op deze frisse zaterdag, maar ditmaal zonder wind en noemenswaardige kou, ging de rit richting Oosternijkerk voor de wedstrijd tegen Ropta Boys. Een aantal meiden vond het spannend om voor de eerste maal op kunstgras te voetballen, maar ze kwamen er al snel achter dat het weinig verschil maakt.

Al zeer snel in de eerste helft kwam Friese Boys achter met 1-0 en de eerste helft werd er nog één maal gescoord door de thuisspelende ploeg.

In de rust moest leider Johannes de dames weer wat moed inspreken. Er wordt te vaak tegen de tegenstanders opgekeken door sommige meiden, terwijl dat vaak niet nodig is. We spelen over het algemeen heel goed voor een net startend team.

Tijdens de tweede helft werd er met meer zelfvertrouwen gespeeld, kwamen er een paar kleine kansjes, helaas zonder resultaat en we konden de schade door de goede achterhoede en goed keepende Doutsen Boelens beperken tot 3-0.

Drachtster Boys F5 – Friese Boys F1    0-10

Paasmaandag 1 april 2013

Zwaagwesteinde 3 – Friese Boys 2       3-10

Deze verplichte inhaalwedstrijd tegen De Westereen werd met gemengde gevoelens aan beide kanten gespeeld. Veel spelers wilden liever met hun vrouw langs de meubelboulevard, maar daar konden geen drie punten mee verdiend worden en zodoende gingen wij toch nog met een sterk elftal naar de Westereen. Met een nooit eerder voor ons elftal uitgekomen lijnrechter, in de persoon van Gosse Beerda starten we deze game tegen De Westereen.

Over de eerste helft kan en wil ik kort zijn. Er werd niet scherp gespeeld en wij lieten het 35 plus elftal van De Westereen hun favoriete spelletje spelen: het balletje lekker rond laten gaan en daarna de dieptepass. Dat wij toch nog op voorsprong kwamen in de eerste helft kon je nauwelijks de verdienste van onszelf noemen, maar Jan Prins zorgde voor de 0-1 ruststand.

In de rust heb ik sinds tijden weer eens een kwade Kees meegemaakt en volgens mij was dit volkomen terecht. De spelers moesten even wakker geschud worden. Dat ze niet direct helemaal wakker waren bleek wel in de tweede helft, toen De Westereen direct na de aftrap de gelijkmaker scoorde, 1-1. Eindelijk werd het ons team duidelijk dat er een schepje bovenop moest en dat gebeurde gelukkig ook. De score werd opgevoerd door Geale de Haan, die direct na de gelijkmaker van De Westereen de voorsprong voor ons terug pakte met een mooi doelpuntje, 1-2. Kort daarop passeerde Wietse van der Land een mannetje of vier plus de keeper en zette de stand op1-3, een mooie solo. Jan Prins had een mooie voorzet en daar wist Geale de Haan wel raad mee, 1-4. Mede doordat De Westereen nu wel gebroken was en steeds mooiere aanvallen van onze kant werd het een doelpuntenfestijn. De 1-5 werd gemaakt door Wietse van der Land, die wederom een solo keurig afronde. Toen René de Jong met een sublieme vrije trap de stand op 1-6 zette had hij de smaak te pakken en scoorde ook direct daarna, maar even de 1-7. Onze gelegenheids-laatste man Theo Beerda trok ook mee ten strijde en besloot met een perfect schot van grote afstand de score naar, 1-8 op te voeren. Dat De Westereen kort daarna de tweede treffer maakte deed niet veel af aan het goede gevoel wat we over de tweede helft hadden. Na een combinatie tussen de beide maatjes Sean en Geale pikte Sean Humphries zijn doelpuntje ook weer mee en zette De Westereen op een 2-9 achterstand. Dat deze speler dat niet genoeg vond bleek wel uit het feit dat hij ook maar even door keurig voor zijn man gekomen de 2-10 binnen te tikken. Door concentratieverlies, wat misschien wel te begrijpen is maar niet mag gebeuren, konden de jongens van De Westereen hun derde doelpunt te gemakkelijk maken, 3-10.

Prima tweede helft jongens, alleen jammer dat er niet een hele wedstrijd zo gespeeld kan worden, dit klinkt misschien wat ondankbaar als je de stand bekijkt, maar jongens wij kunnen en moeten gewoon twee helften goed spelen om niet tegen een sterkere tegenstander punten te laten liggen en die sterkere tegenstander komt zaterdag naar ons sportpark, namelijk de koploper Kollum 2 en wij hebben wel wat recht te zetten tegen hun, dacht ik zo.

Doelpuntenmakers :Wietse van der Land (2), Sean Humphries (2), Geale de Haan (2), René de Jong (2), Jan Prins en Theo Beerda.

Dinsdag 2 april 2013

Friese Boys met ruime cijfers langs SC Kootstertille

Kootstertille – Friese Boys heeft de uitwedstrijd tegen SC Kootstertille met 0-4 gewonnen. Bij rust was de stand 0-2.

Friese Boys begon sterk en nadat Sally Atema naast schoot was het na zeven minuten raak. Na een één-twee met Sander Hoekstra tikte Arjen Bosma de bal langs doelman Elvin Meyer, 0-1. Vijf minuten later was het al weer raak. Na een voorzet van Willem Jan Hiemstra kopte Sander Hoekstra de bal binnen, 0-2. SC Kootstertille kreeg een mogelijkheid toen Auke Hoekstra de bal in de voeten van Jouke Waaksma Bzn schoot, maar Waaksma wist niet te profiteren en schoot naast. Op slag van rust punterde Lammert Huisman namens de Tilsters over.

Direct na de thee was de strijd beslist. Een schot van Erik Hilboezen werd gestopt door Meyer, maar de rebound werd ingeschoten door Sander Hoekstra, 0-3. Een vrije trap van Wietse van der Land werd daarna een prooi voor Meyer. Voor de thuisclub schoot Menno Bosma twee keer naast. Met een prachtig afstandsschot verhoogde Sally Atema vervolgens de score, 0-4. Friese Boys verzuimde daarna verder uit te lopen. Een treffer van René de Jong, na een goede actie van Wietse van der Land, werd wegens buitenspel geannuleerd en Sietse Hoogsteen schoof de bal naast het lege doel. Twee schoten van René de Jong werden goed gestopt door Meyer, waardoor het 0-4 bleef.