Friese Boys kan overwicht niet in winst omzetten

KOLLUMERZWAAG – Friese Boys heeft de thuiswedstrijd tegen De Lauwers met 1-2 verloren. De thuisclub had een overwicht, maar kon dit niet in winst omzetten. De wedstrijd werd bekeken door burgemeester B. Bilker van Kollumerland en zijn echtgenote, de wethouders P. Maasbommel en J. Boerema en het raadslid W. van der Veen. Boerema fungeerde als assistent-scheidsrechter bij de gasten.

Bij Friese Boys had Johan de Vries voor de eerste keer een basisplaats. Een schot van De Vries werd na zes minuten gestopt door doelman Harry Agema. Na bijna een kwartier knalde Sander Hoekstra naast het doel van De Lauwers. Hoekstra werd even later in stelling gebracht door Erik Hilboezen, maar nu redde Agema. Aan de andere kant ging de Friese Boys-verdediging in de fout, maar Bert Jager profiteerde niet en knalde naast. Na achttien minuten constateerde scheidsrechter Van Houten een overtreding op Hoekstra en dat leverde Friese Boys een strafschop op. Deze werd echter niet goed ingeschoten door Wietse van der Land en doelman Agema stopte het schot. Een kopbal van Hoekstra, na een corner van De Vries, ging over. Pal voor de thee nam De Lauwers de leiding. Doelman Auke Hoekstra hield Bert Jager van scoren af, maar in de rebound schoot Wouter Broers raak, 0-1. Bijna was het in blessuretijd na een fout bij Friese Boys nog 0-2 geworden, maar Sipke Vellenga schoot over.

Direct na de pauze was De Lauwers opnieuw dicht bij 0-2, maar Bert Jager schoot tegen de lat. Aan de andere kant kon Arjen Bosma na een voorzet van Van der Land vrij inkoppen, maar ook Bosma raakte de lat. Een vrije trap van Rienk Postma werd een prooi voor Agema. Plotseling was het 0-2. Een corner van Sander Wilpstra werd door de Friese Boys-verdediging weggewerkt, maar dit gebeurde vanachter de doellijn, zo constateerde arbiter Van Houten, 0-2. Friese Boys gaf niet op, maar Erik Hilboezen, Sander Hoekstra en invaller Jelmer Bloem vonden niet de juiste richting. Pieter Boersma schoot in de blessuretijd over. In de laatste seconden verdween een hoekschop van Johan de Vries via de handen van Harry Agema toch in het doel, 1-2. De resterende tijd was echter te kort om de gelijkmaker te produceren.

“Friese Boys was veel beter”, aldus Wouter Broers van De Lauwers. Zij kregen de kansen en wij loerden op de counter. Pal voor de rust kreeg ik de bal na een kluts voor de voeten en kon ik gemakkelijk scoren. De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld als de eerste. Door deze overwinning zijn we vrijwel veilig en kunnen we vrijuit voetballen”.

“Het ging goed, ik heb lekker gevoetbald”, aldus Johan de Vries van Friese Boys. Alleen jammer van het 1-2 verlies, we hebben de wedstrijd in een kwartier weggegeven. De trainer heeft tegen mij gezegd lekker voetballen en je eigen dingen doen. Het spel is wel veel sneller als bij de junioren en je wordt feller aangepakt. Of ik nu vaker in de basis sta?  Afwachten maar