Friese Boys wint van Drogeham

KOLLUMERZWAAG – Friese Boys heeft de thuiswedstrijd tegen Drogeham gewonnen. Na een ruststand van 2-0 werd het uiteindelijk 3-0.

De thuisclub kende een sterke openingsfase en al na vijf minuten was het raak. Na een hoekschop kon Sander Hoekstra niet tot een schot komen, maar Harmen Hietkamp wel en toen was doelman Wopke Veenstra een geslagen man, 1-0. Veenstra redde twee minuten later voortreffelijk op een schot van Sally Atema en Erik Hilboezen schoot na een prima actie rakelings naast. Even later was Friese Boys niet ongelukkig. Na een uitval van Drogeham haalde doelman Auke Hoekstra de doorgebroken Meindert-Jan van Dijk onderuit, maar scheidsrechter Noppers uit Meppel zag hier tot verbazing van velen geen strafschop in. In de daaropvolgende fase hadden de gasten het betere van het spel, maar echt grote kansen leverde dit niet op. Nadat doelman Veenstra een schot van Hietkamp had gestopt werd het zeven minuten voor de thee 2-0, toen Sander Hoekstra na een corner via de lat inkopte.

Na de pauze was het Tinus Huisma die naast het Friese Boys-doel kopte. Sander Hoekstra zag vervolgens zijn inzet gestopt door doelman Veenstra. Daarna kreeg Drogeham twee mogelijkheden. Jacob Spoelstra schoot hard naast en Meindert-Jan van Dijk knalde over toen hij vrij voor het doel opdook. Friese Boys probeerde de beslissing te forceren. Erik Hilboezen schoot eerst op de vuisten van Veenstra en even later ging een poging van de middenvelder voorlangs. Ook Sally Atema kwam niet langs Veenstra. Vlak voor tijd kon Jesse van Balen op aangeven van Sally Atema de 3-0 aantekenen. Overigens een doelpunt met een buitenspelluchtje.

“We leden veel te veel dom balverlies”, vond trainer Theo Donker van Drogeham. “We kregen in de eerste helft twee onnodige doelpunten tegen uit standaardsituaties. Toen waren we niet scherp genoeg. We hadden een penalty moeten krijgen. In de tweede helft hadden Jouke Spoelstra en Meindert-Jan van Dijk moeten scoren, maar ze waren te onrustig in de afronding. In de slotfase moesten we risico’s nemen en na balverlies werd het na een counter 3-0. We hebben het echter in de eerste helft weggegeven”.

“Zoals meestal begonnen we ook nu goed”, vond collega Henk de Boer van Friese Boys. “Daarna werd het slordig, waren we niet scherp en speelden alles over links. In de tweede helft had Drogeham de aansluiting kunnen realiseren. Ik denk toch dat we verdiend hebben gewonnen, maar het moet beter”, zo besloot de oefenmeester.