HoofdnieuwsRegionaal

CDA wil actie voor ontsluiting industrieterrein Kollum

KOLLUM – Fractievoorzitter Willem van der Veen van het CDA Kollumerland wil meer ‘lawaai’ rond het ontsluiten van industrieterrein Jumaheerd in Kollum. Tijdens een werkbezoek donderdag 8 mei, met onder andere gedeputeerden Schokker en Poepjes, bleek dat eerder contact tussen provincie Fryslân en het gemeentebestuur van Kollumerland verwaterd is. Een oostelijke ontsluiting zorgt voor een vlotte doorstroom van vrachtverkeer buiten het dorp om en een aanpassing op de nieuwe rondweg bij Buitenpost.

Gedeputeerde Poepjes vertelde in een vol zaaltje in De Colle, dat de provincie eerder aangaf een deal te kunnen maken. Maar sindsdien is het stil vanuit het college van B&W. Van der Veen gaf daarbij aan het ontsluiten van Jumaheerd opnieuw onder de aandacht brengen in de gemeenteraad.

Watersportdorp
Het werkbezoek bestond uit een wandeling vanuit centrum De Colle, langs Meckemastate en de toekomstige ontwikkelingen in het kader van Watersport Kollum. Ondertussen waren er bijdragen van havenmeester Bertus van der Meer, Hans Smorenburg van Meckemastate en Jan Kempenaar als ondernemer op Jumaheerd. De groep stond wat langer stil bij het nieuwe Havenkantoor dat dankzij financiële steun vanuit het ANNO-netwerk gerealiseerd is. Het voorzieningenpeil voor daggasten en andere toeristen is daarmee aanzienlijk toegenomen.

Kollum in de lift
De ontwikkelingen rond de watersport bleken nieuwsgierig. Ondernemers maar ook de watersportverenigingen zien een toename van toerisme in het dorp. Samenwerking is daarin het sleutelwoord. Zo halen ondernemers in de zomer toeristen per bus op van Esonstad. Volgens de Kollumers werkt ‘mond op mond-reclame’ juist heel goed, mensen trekken naar Kollum vanwege de goede voorzieningen, de rust en de mogelijkheden om te kunnen fietsen.

Natuur in eigen handen
Na een maaltijd was er een presentatie van de Noardlike Fryske Wâlden, als vereniging van agrarisch natuur beheer. Douwe Hoogland, boer en statenlid van de PvdA, stond stil bij de ontwikkelingen van het landschap. De toekomst van het Friese landschap is in handen van de Friezen zelf, zo bleek. Door samenwerking en een goede eigen regie komt de natuur in Kollum en omgeving tot leven.

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button