Friese derby is een prooi voor Buitenpost

BUITENPOST – De doelpuntenrijke Friese derby tussen Buitenpost en ONS Sneek is zaterdag in 3-2 geëindigd. Voor beide ploegen, verkerend op nacompetitieplekken, stond er veel op het spel. Buitenpost toonde de absolute wil om de degradatiekraker te winnen en speelde met tomeloze inzet. Voor de Blauwkes waren Berend Schootstra, Rob Schokker en Jorrit Terpstra trefzeker. De overwinning werd na afloop flink gevierd.

Bij de opkomst van de teams was er vuurwerk en veel vlagvertoon rondom het veld. De wedstrijd, die geopend werd door pupil van de week Fedde Steenstra, leek snel te ontbranden. Mark van der Meer brak op snelheid door. Zijn doelpoging werd echter gekeerd door de Sneker keeper. Vervolgens verliep het spel rommelig. De spelers hadden zichtbaar last van spanning en waren onder de indruk van de ambiance en het vele publiek. De absolute topvorm van ONS Sneek, de ploeg won van de laatste zes wedstrijden er vier en speelde twee gelijk, ontbrak op De Swadde. Of was dit de verdienste van de fel strijdende Blauwkes?

Veerkracht

Na een kwartier was de razendsnelle rechtsbuiten Nick Kleen van Sneek dicht bij een doelpunt. Zijn poging ging voorlangs. Ruim vijf minuten later kwam Buitenpost op voorsprong. Een hoekschop van Willem de Boer werd fraai binnengekopt door aanvoerder Berend Schootstra. Net voor rust kwam ONS Sneek uit het niets langszij. Uit een corner kon Han van Dijk gemakkelijk raak koppen omdat er niet werd ingegrepen. De Blauwkes toonden echter veerkracht. In de blessuretijd van de eerste helft mocht De Boer een vrije trap nemen. De bal werd niet klemvast gepakt door doelman Tristan Boersma. Rob Schokker was er als de kippen bij en schoot in tweede instantie raak: 2-1.

Uitgebreid vieren

Buitenpost dacht in de tweede helft door te gaan met het goede spel. Na een paar minuten spelen werd er toch weer een tegentreffer genoteerd. Sneker Steyn Potma kreeg door een verdedigingsfout plotseling ruimte. Hij haalde uit en via het been van Bernd Douma ging de bal langs de kansloze Kevin van der Meulen in het doel. Vervolgens golfde het levendige spel op en neer. Na een uur was Van der Meer weer eens te snel voor zijn tegenstander. Hij besloot een voorzet te geven maar die bereikte net niet een medespeler. Halverwege het tweede bedrijf kwam Buitenpost toch verdiend op voorsprong. Een mooi aangesneden vrije trap van De Boer leek er in één keer in te gaan, maar Jorrit Terpstra wist nog net zijn hoofd tegen de bal te krijgen: 3-2. Zo kon hij zijn eerste basisplaats van het seizoen uitgebreid vieren.

Hectisch

De slotfase, waarin er veelvuldig werd gewisseld, verliep hectisch. Buitenpost verdedigde de voorsprong en probeerde via de counter gevaarlijk te worden. ONS Sneek was niet bij machte het doel van Van der Meulen onder vuur te nemen. Richting het eindsignaal nam de spanning alleen maar toe. Er waren een paar kleine schermutselingen zonder dat het echt onvriendelijk werd. Sneker Gabriël Fernando was in blessuretijd nog gevaarlijk met een bal in het zijnet, maar een gelijkmaker was onverdiend geweest. In de allerlaatste minuut kreeg Joran Swart van ONS Sneek rood na zijn tweede gele kaart.  Alsof het kampioenschap werd gevierd, zo was de sfeer na afloop, waarbij ook veel spelers van ONS Sneek tot sluitingstijd bleven.

Dubbele winst

Met de overwinning doet Buitenpost goede zaken op de ranglijst. De ploeg verlaat de nacompetitieplaats en stijgt naar de elfde plaats waarmee het vijf teams onder zich houdt. Maar net als bovenin Hoofdklasse B staat het onderin op dicht op elkaar. “Deze winst telt dubbel tegen een concurrent”, glimlachte Buitenpost-trainer Willem Brouwer tevreden. Hij roemde met name de sfeer op het veld en het harde werken van zijn spelers. “Op basis van strijd en passie hebben we terecht gewonnen. Op power en met veel energie hebben we ONS Snek afgebluft.” Volgens Brouwer is het nu zaak dat de geblesseerden weer fit worden, zodat hij de laatste drie wedstrijden met een voltallige selectie in kan gaan. Volgende week krijgt Buitenpost rust. De eerstvolgende wedstrijd is op Hemelvaartsdag. Dan spelen de Blauwkes in Hoogeveen om 15.00 uur tegen HZVV.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (78. Joran Olijve), Bernd Douma, Wessel van der Galiën, David Kazimier, Max Huiskamp, Berend Schootstra (66. Mark Huizinga), Willem de Boer, Jorrit Terpstra (66. Aleksandar Radenkovic), Rob Schokker (66. Jorn Jongsma), Mark van der Meer (85. Folkert van Dongera)

Opstelling ONS Sneek: Tristan Boersma, Rik Koelewijn, Glenn Buma, Gabriël Fernando, Joran Swart, Simon de Laat (73. Rik Weening), Giovanni Aronds, Niels Nadorp, Nick Kleen, Han van Dijk, Steyn Potma (73. Gerben Visser)

Scoreverloop: 23. Berend Schootstra 1-0, 43. Han van Dijk 1-1, 45+1. Rob Schokker 2-1, 49. Steyn Potma 2-2, 65. Jorrit Terpstra 3-2.

Gele kaart: David Kazimier, Aleksandar Radenkovic (Buitenpost), Rik Koelewijn Glenn Buma (ONS Sneek)

Rode kaart: 90+5. Joran Swart (ONS Sneek)