HoofdnieuwsRegionaalSport

Froome wint 35e Profronde van Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – De 35ste Profronde van Surhuisterveen stond volledig in het teken van de man die twee dagen eerder nog zijn derde eindzege in de Tour de France veilig stelde. De wil van Chris Froome was drie weken lang wet in de Tour. Niemand slaagde erin om een effectieve aanval op zijn leiderspositie op poten te zetten. Probeerde iemand weg te springen, dan kreeg de armada van Sky simpelweg de opdracht om stug door te blijven trappen. De aanvaller zou vanzelf terug vallen. Het plannetje werkte keer op keer.

Een drukte van belang
Chris Froome kan gerust bestempeld worden als de beste ronderenner van zijn generatie en zijn komst naar de Profronde van Surhuisterveen kon dan ook rekenen op een grote schare nieuwsgierigen. Duizenden wielerliefhebbers plaatsten zich dinsdag langs het parcours van de Profronde, om zo een blik te werpen op de man wiens gele trui bijna een vanzelfsprekendheid is geworden.

Mollema
Het was echter niet alleen Froome die kon rekenen op grote belangstelling. Bauke Mollema, inmiddels behorend tot het meubilair van de Profronde, was opnieuw van de partij. Mollema wist zich in de Tour verzekerd van de voorpagina’s in de Nederlandse kranten, dankzij een bijzonder sterk optreden. Tot halverwege de derde week leek een podiumplaats in Parijs een realistisch streven, maar een val in de etappe naar de Mont Blanc betekende een tuimeling van de tweede, naar uiteindelijk de elfde plaats. In Surhuisterveen maalde het publiek er niet om; Mollema was de held.

Koster
Naast bovengenoemde matadoren was in Surhuisterveen ook plaats voor renners die wat minder in beeld waren geweest. Bert-Jan Lindeman en Tom-Jelte Slagter hadden allebei ook de Tour in de benen en deelden mee in de festiviteiten. Pieter Weening, die een fantastisch seizoen beleeft bij Roompot Oranje Peloton en Lieuwe Westra, die het dit jaar niet altijd even makkelijk heeft, zijn jongens vanuit de streek en hadden de familie meegenomen, net als Nederlands kampioene en wâldpyk Anouska Koster. Het rood-wit-blauw was ook in de mannenkoers vertegenwoordigd, dankzij de aanwezigheid van Dylan Groenewegen.

Kers op de taart
Na de wedstrijd voor de vrouwen, gewonnen door Ilona Hoeksma, en die van de elite en beloften, gewonnen door Stan Wijkel, was het de beurt aan de heren profrenners, die in gang werden geschoten door presentatrice Anita Witzier. De rondjes om de Feanster Toer verliepen in het begin nog gemoedelijk, maar het competitieve instinct van de renners kon niet lang in bedwang gehouden worden. Het tempo werd opgeschroefd, diverse renners zetten een ontsnappingspoging neer en uiteindelijk waren het toch de grote mannen die om de overwinning gingen sprinten. En in deze sprint was het de gele trui van Chris Froome die als eerste over de streep kwam en zodoende toegevoegd kon worden aan de toch al indrukwekkende erelijst van de Profronde van Surhuisterveen. Bauke Mollema werd tweede, Pieter Weening completeerde het podium.

Foto: AWFoto.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button