HoofdnieuwsRegionaal

Fusie tussen alle Openbare Bibliotheken in Noord Fryslân

KOLLUM – Met ingang van 1 juli zijn de Openbare Bibliotheken NoordWest (BNWF) en Noordoost Fryslân (BNOF) gefuseerd tot stichting Openbare Bibliotheken Noord Fryslân. De nieuwe organisatie levert diensten aan de inwoners van 14 gemeenten van Harlingen tot Achtkarspelen inclusief de Waddeneilanden.

In de periode februari 2013 – juni 2014 is voortvarend gewerkt om alle obstakels voor een fusie weg te nemen. Dat betekende voor BNWF een ingrijpende reorganisatie om de bezuinigingen te verwerken. Dat proces had eerder al in Noordoost plaats gevonden. “Beide organisaties zitten nu op een zelfde niveau en hebben een goede balans tussen beleid, financiën en organisatie bereikt”, aldus directeur Jouke Bethlehem. In totaal is 7 ton bezuinigd. Het aantal medewerkers is teruggebracht van 70 naar 50. Het beleid is gericht op kwalitatief goede vestigingen in de grotere kernen en een heel fijnmazig netwerk voor de jeugd tot en met 12 jaar. Dit door intensieve samenwerking met basisscholen, kinderopvang en peuterspeelzalen.

Het bereiken van kinderen en het werken aan taalontwikkeling is nog nooit zo goed geweest als nu en het gaat nog beter worden met toepassing van het landelijke concept van de Bibliotheek op school. Ook de dienstverlening aan volwassenen is beter dan voorheen. Door clustering in de grotere kernen is de nieuwe stichting Openbare Bibliotheken Noord Fryslân in staat grotere collecties, meer keuze en gunstige openingstijden aan te bieden. Voor niet mobiele inwoners is er de ‘Bibliotheek aan huis’. De Digitale Bibliotheek met onder andere 5000 e-books is er voor iedereen. Meer informatie op www.ontdekdebieb.nl en in de 15 bibliotheken.

Beide Raden van Toezicht en Ondernemingsraden zijn van mening dat de organisaties klaar zijn voor een fusie en dat deze zal uitmonden in een succes.

“In 2013 vierden we het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek in Franeker. De fusie betekent dat we met respect voor onze historie en medewerkers kiezen we voor een nieuwe toekomst”, besluit Jouke Bethlehem.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button