HoofdnieuwsRegionaal

Gebouw Oudheidskamer wordt accountantskantoor

KOLLUM – Het gebouw van de Oudheidkamer Mr. Andreae aan de Eyso de Wendtstraat in Kollum wordt verkocht aan accountantskantoor Ahead, dat nu aan de Voorstraat zit. De oudheidkamer verhuist uiterlijk 1 juni naar activiteitencentrum Oostenburg. Het college van burgemeester en wethouders van Kollumerland is van plan het Rijksmonument, waarin vroeger een postkantoor was gevestigd, voor 185.000 euro van de hand te doen. De opbrengst is daarmee veel lager dan de vraagprijs van 269.000 euro, de woz-waarde van 248.000 euro en de geschatte marktwaarde van 240.000 euro.

Het college van B en W vindt de lagere prijs billijk vanwege de hoge kosten om het pand te verbouwen. De huidige indeling is niet functioneel, het pand is niet geïsoleerd, heeft overal enkele beglazing en de kans is groot dat er nogal wat asbest aanwezig is. Jaren geleden is de kruipruimte van de oudheidkamer volgestort met beton, waardoor vochtproblemen zijn ontstaan. Ook is er een grote kans dat onder de vloer asbest ligt. Het herstel van het vochtprobleem en de eventuele saneringskosten van asbest komen voor rekening van de koper. Door het pand te verkopen, is Kollumerland bovendien van de onderhoudskosten af. 

Historisch pand

Het voormalige postkantoor is gebouwd in 1888. Het is indertijd door de gemeente gebouwd, nadat Kollumerland vijf jaar eerder toestemming kreeg voor de vestiging van een postkantoor. Het pand werd na de bouw verhuurd aan het rijk. Het voormalige postkantoor is één van de weinige klassieke postkantoren in Nederland van na 1883 dat niet is ontworpen door Cornelis Peters, destijds de rijksbouwmeester van Noord-Nederland.

Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het pand, ontworpen in de neo-renaissancestijl, zeer waarschijnlijk van de hand van H.A. Zondag. Hij was destijds de architect van de gemeente. De Rijksdienst vindt het gebouw bijzonder, vooral omdat buitenkant nog nagenoeg in originele staat is. De binnenkant is in de jaren zestig onder handen genomen. Daar zijn eigenlijk alleen de houten loketten op de benedenverdieping nog van monumentale waarde.

Bron Friesch Dagblad

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

  1. Niet dus. De raad van Kollumerland heeft de wethouder terug gefloten, het gebouw mag niet onderhands verkocht worden, maar wordt nu via een makelaar op de markt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button