HoofdnieuwsRegionaal

Geen vervolging verkeersongeval Raard

RAARD/LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland stelt geen vervolging in tegen de vrouw die op 1 januari 2013 inreed op een groep personen die in Raard bij een vreugdevuur aan het kijken waren.

Bij dit verkeersongeval kwam een man om het leven en raakten diverse mensen gewond. Het OM is van mening dat er geen bewijs is dat de automobiliste grove schuld heeft gehad aan dit ongeval. Vastgesteld is dat het felle licht van het vreugdevuur en de (weers) omstandigheden een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan van het ongeval. Daarnaast heeft het ongeval ook voor de automobiliste aanzienlijke gevolgen gehad. Om al deze redenen heeft het OM besloten de zaak te seponeren. Ook de gemeente kan strafrechtelijk geen verwijt worden gemaakt met betrekking tot de toedracht van het ongeval.

Dood door schuld niet bewezen

Art. 6 WVW (dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld) kan wat het OM betreft niet worden bewezen omdat er dan sprake moet zijn vangrove schuld en van zeer onvoorzichtig rijden. Grondig onderzoek heeft vastgesteld dat daar hier geen sprake van is. De vrouw heeft namelijk niet te hard heeft gereden, ze had niet gedronken en was niet onder invloed van drugs en/of geneesmiddelen. Ook is niet vast komen te staan dat de vrouw kort voor of tijdens het ongeval gebruik heeft gemaakt van bijvoorbeeld een mobiele telefoon en was de auto van de vrouw rij technisch in orde.

Omstandigheden

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op de rijbaan van De Tange met hun rug in de richting van het verkeer stonden. Doordat zij naar het vuur keken, met elkaar aan het praten waren en door het geluid van de wind hebben zij het aankomende verkeer niet gezien of gehoord. Uit getuigenverklaringen blijkt verder dat er die avond door het vreugdevuur een onoverzichtelijke situatie was ontstaan. Door het felle vuur was alles om het vreugdevuur heen een zwart gat. Het vuur trok de aandacht. Pas op het allerlaatste moment waren de omstanders van het vreugdevuur te zien. Het felle licht van het vreugdevuur en de weersomstandigheden hebben dan ook een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het ongeval.

Verwijt

Weliswaar heeft de bestuurster een fout gemaakt door haar auto niet tijdig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover de weg te overzien en  vrij was. Nu dit verwijt niet in verhouding staat tot de gevolgen heeft het OM besloten om van vervolging af te zien en de zaak te seponeren. In deze afweging om tot sepot over te gaan zijn ook de aanzienlijke gevolgen die het ongeval hebben gehad voor de automobiliste meegenomen.

Gemeente

Het Openbaar Ministerie heeft ook gekeken of de gemeente in deze zaak strafrechtelijk een verwijt dient te worden gemaakt met betrekking tot de toedracht van het ongeval. Dit is niet het geval.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button