HoofdnieuwsRegionaal

Gemeente Achtkarspelen maakt bezwaar tegen spandoek WOZme.nl

SURHUISTERVEEN – De gemeente Achtkarspelen heeft www.wozme.nl gesommeerd haar spandoek aan de N358 (De Skieding) nabij Surhuisterveen te verwijderen. De gemeente stelt dat het bedrijf uit Groningen hiervoor een vergunning had moeten aanvragen.

WOZme.nl was hiervan niet op de hoogte, maar heeft het bezwaar van de gemeente tegen het spandoek gegrond verklaard. WOZme.nl heeft daarop gekozen om haar spandoek te verwijderen en woningbezitters en eigenaren van zakelijk vastgoed op een andere manier te informeren over haar dienstverlening.

De gemeente Achtkarspelen heeft laten weten dat haar eis volkomen losstaat van het feit dat WOZme.nl zich momenteel profileert met kosteloze ondersteuning bij bezwaarprocedures tegen een te hoge WOZ-waarde. Bij een gegrond bezwaar moeten gemeenten namelijk een wettelijk vastgestelde vergoeding voor rechtsbijstand uitkeren aan belastingbetalers. Eerder werd WOZme.nl in het gelijk gesteld door de rechtbank Leeuwarden en moest de gemeente Achtkarspelen alsnog aan 41 ingezetenen een extra bedrag van € 34.250,- uitkeren.

Op hun websites en in ingezonden artikelen van (semi-)ambtenaren geven diverse gemeenten aan dat een verlaging van de WOZ waarde van 10.000 euro de burger ook niet veel oplevert. Niets is echter minder waar, want naast een besparing van 15 euro op de onroerendezaakbelasting (OZB) levert een verlaging van 10.000 euro ook al snel 200 euro voordeel op bij de inkomstenbelasting (IB) en in het geval van een nalatenschap in sommige gevallen zelfs duizenden euro’s aan erfbelasting.

In 2012 werd ruim 70% van de door WOZme.nl ingediende bezwaren gegrond verklaart, een veel hoger percentage dan gemeenten zelf aangeven. Geen wonder dat men liever ziet dat burgers contact opnemen met de gemeente, die gebruik maakt van een niet meer goed functionerend computermodel als waarderingssysteem. Door dalende verkopen van huizen en niet altijd even accurate invoer van gegevens is dit systeem onbetrouwbaar geworden en door professionele WOZ deskundigen eenvoudig aan te vechten. Geen wonder dat de burger zich daartoe wendt.

De vrijgekomen ruimte is door Kits Reklame inmiddels voorzien door een spandoek met het logo van Dwaande, de regiomarketingcampagne van Noordoost-Fryslân. “Achtkarspelen ligt in een prachtig deel van Friesland, daar zijn alle partijen het over eens,” aldus Frits Bolt van de Groninger onderneming.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button