HoofdnieuwsRegionaal

Gemeenten nemen afscheid van toeristische samenwerking Lauwersland

KOLLUM – Vijf Noordoost Friese en drie Groninger gemeenten hebben besloten afscheid te nemen van de toeristische samenwerking binnen het Lauwersland. Het gaat om de Friese gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en de Groninger gemeenten Bedum, De Marne en Winsum. De gemeenten werkten lange tijd samen aan de toeristische promotie van het gebied en hadden hiervoor een uitvoeringsovereenkomst met VVV Lauwersland. De gemeenten namen eind vorig jaar al het besluit de samenwerking met VVV Lauwersland per 1 januari 2014 te beëindigen.

 

In de eerste helft van 2013 wilden de gemeenten gezamenlijk een nieuwe koers opstellen voor de toeristische informatievoorziening, productontwikkeling en marketing en promotie. Op basis van een eerste inventarisatie hiervoor hebben gemeenten geconstateerd dat er te weinig samenhang is voor het voortzetten van de Fries-Groninger samenwerking.

 

De Friese gemeenten zetten wat betreft de marketing en promotie van Noordoost Fryslân in op de samenwerking binnen de Agenda Netwerk Noordoost (ANNO) en de regiomarketingcampagne Dwaande. De Groninger gemeenten oriënteren zich op andere perspectieven. Wel werken Dongeradeel, Kollumerland c.a. en De Marne samen met de provincies Fryslân en Groningen aan een brede ontwikkeling van het Lauwersmeergebied. De haven van Lauwersoog is voor Dongeradeel en De Marne een belangrijke gemene deler waarbij de bestaande nauwe samenwerking doeltreffend is.

 

“Samenwerking biedt vooral toegevoegde waarde op projectmatige basis”, aldus wethouder Pytsje de Graaf, nu nog voorzitter van het bestuurlijke overleg Lauwersland. De komende maanden werken de Friese en Groninger gemeenten onafhankelijk van elkaar aan een nieuwe koers.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button