RegionaalSport

Gert-Jan Roelofsen van VV Kollum: de aanvoerder van het Nederlands Dovenelftal!

KOLLUM – De nu 28-jarige Gert-Jan Roelofsen uit Kollumerpomp speelt vanaf 2013 bij vv Kollum in het 2e elftal. Hij is zoals hij het zelf zegt vanaf zijn geboorte stokdoof. Maar met behulp van een CI (Cochleair Implantaat) en dankzij veel oefenen en logopedie is communiceren met Gert-Jan 1 op 1 prima te doen. Het kost hem wel veel energie, en die heeft hij ook nodig om zijn boerderij draaiende te houden. Daarom maakt hij ook regelmatig gebruik van een doventolk. Vanaf zijn 16e is hij al international, eerst bij Oranje onder 21, daarna bij de grote jongens! Sinds vorig jaar draagt hij daar de aanvoerdersband. In al die jaren heeft hij met zijn team nog maar 1 Europees kampioenschap kunnen spelen. En dat heeft alles te maken met het feit dat er te weinig financiën beschikbaar zijn om de grote toernooien te kunnen spelen.

Gert-Jan groeide op in een klein dorpje tussen Arnhem en Nijmegen. Na zijn geboorte vermoedden zijn ouders al snel dat er iets niet klopte. Als klein jongetje wist hij bij de eerste testen in het ziekenhuis de arts nog te slim af te zijn zodat zijn doofheid niet werd ontdekt. De twijfel bleef bij de ouders van Gert-Jan en na een tijdje werd opnieuw getest. Toen was de diagnose snel gesteld: doof!

Hij ging naar een peuterzaal voor dove kinderen en daarna van zijn 4e tot zijn 10e jaar naar een basisschool voor dove kinderen. Hierna heeft hij groep 7 tot en met 8 op een reguliere basisschool afgemaakt. Op zijn 6e werd er operatief een CI ingebracht. Een intensieve periode volgde met veel “hoortraining” en logopedie. De moeder van Gert-Jan, zelf werkzaam op een dovenschool,  heeft ook veel tijd geïnvesteerd in het trainen en oefenen. Om nog beter te leren communiceren met leeftijdsgenoten ging Gert-Jan na de basisschool naar een “gewone”/horende school voor voortgezet onderwijs.  Omdat Gert-Jan altijd al enorm sport-minded was koos hij voor de sportrichting. In die periode moest hij zijn vader steeds vaker helpen op de boerderij omdat die na een zwaar ongeval steeds meer fysieke problemen ervoer. Hoewel zijn hart uitging naar de sport begon hij het boeren steeds leuker te vinden. Bovendien bleek het lesgeven aan een groep kinderen door zijn handicap eigenlijk niet te doen. Gert-Jan’s vader opperde het idee om naar het AOC in Doetinchem te gaan, en mocht hij het boerenvak dan na een paar jaar nog steeds leuk vinden dan konden ze op zoek gaan naar een groter bedrijf. Rond Nijmegen kwam er steeds minder ruimte en zo kwam Gert-Jan met zijn ouders in 2013 terecht in Kollumerpomp. Zijn twee oudere broers bleven in de zuidelijke helft van het land wonen en zijn zus is na haar studie diergeneeskunde ook naar Friesland verhuisd. De ouders hadden wel moeite met de verhuizing naar een ander deel van het land. Gert-Jan voelde zich meteen thuis.

Inmiddels staat er aan de Brongersmaweg 14 een bedrijf met 290 koeien, 200 stuks jongvee en zo’n 180 ha land. Vader, moeder en Gert-Jan vormen hier met zijn drieën een maatschap. Samen met 2 vaste personeelsleden werken ze in een modern en gestructureerd boerenbedrijf. De ambitie is om uit te groeien naar 320 koeien. Het liefst is Gert-Jan bezig met de verzorging van de koeien, tussen de beesten voelt hij zich prettiger dan op de trekker of op het land.  Het leven en werken op de boerderij is één van zijn drie grote passies. Een andere grote passie is Rikst Holwerda, de vrouw die zo’n vijf jaar geleden via Tinder in zijn leven kwam en daarmee het programma “boer zoekt vrouw” te snel af was. Ze wonen inmiddels zo’n anderhalf jaar samen, en Gert-Jan is dolgelukkig met haar.

De derde grote passie is natuurlijk voetbal. Van jongs af aan was Gert-Jan een fanatiekeling op het veld. Op zijn 16e kwam hij terecht bij het Nederlands elftal onder 21. Het Nederlandse dovenelftal valt onder de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB), net als andere sporten zoals tennis, volleybal, zwemmen etc. Het dovenvoetbal valt dus niet onder de KNVB en dat heeft tot gevolg dat er veel te weinig middelen en faciliteiten zijn om het dovenvoetbal echt goed op de kaart te zetten. Er kan maar 1 keer per maand gezamenlijk getraind worden in het midden van het land en de spelers die ons land vertegenwoordigen moeten dan zelf de reiskosten voor hun rekening nemen. Wegens geldgebrek heeft ons Nederlandse dovenelftal zich al een paar keer terug moeten trekken voor grotere toernooien als WK’s en EK’s. Zo ging ook het EK van 2019 in Griekenland aan Gert-Jan’s neus voorbij.

Hierdoor heeft Gert-Jan in zijn inmiddels lange carrière als international nog maar 1 keer een EK kunnen spelen in Denemarken. In eerste instantie leek het erop dat het team zich terug moest trekken wegens financiële redenen. Maar door een artikel in de Telegraaf kwam er een anonieme gift binnen waardoor het EK alsnog te realiseren viel. De eerste wedstrijd tegen Italië stond hij stijf van de zenuwen maar de daaropvolgende wedstrijden ging het steeds beter. Nederland werd uiteindelijk 8e (van de 12 deelnemende landen). Inmiddels heeft hij sinds vorig jaar de aanvoerdersband om en staat de kwalificatie voor de Deaflympics (olympische spelen voor doven) in Brazilië in 2021 voor de deur. In deze kwalificatie moet Nederland spelen tegen België en Duitsland. Van deze drie landen kunnen zich maar twee plaatsen voor de Deaflympics. Volgens Gert-Jan is België zeker te kloppen. Duitsland is top, daar hebben ze veel meer faciliteiten om vaak en goed te kunnen trainen. Drie punten tegen België en 1 punt tegen Duitsland is het maximaal haalbare, maar dan is plaatsing ook een feit. Vervolgens moet er veel sponsorgeld bij elkaar geharkt worden om ook daadwerkelijk met het Nederlands dovenelftal af te kunnen reizen naar Brazilië in december 2021. Het zou mooi zijn als de KNVB het Nederlands dovenelftal ook financieel wat meer steunt. Het frustreert Gert-Jan dat dove mensen in het algemeen (bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt) en dove sporters in het bijzonder minder kansen, mogelijkheden en respect krijgen dan horende mensen. Hij hoopt dat dit interview er aan bijdraagt dat dit verandert, maar ook dat er enkele sponsoren bereid zijn het Nederlands dovenelftal te steunen.

Bij vv Kollum heeft Gert-Jan het al jaren enorm naar zijn zin in de 2e elftal. En omdat hij zich als aanvoerder verantwoordelijk voelt voor de prestaties van het Nederlands elftal, zeker met het oog op de Deaflympics, wil hij bij Kollum op hoog niveau trainen en spelen. Hoofdtrainer Ron de Boer heeft daarom aangegeven Gert-Jan deze mogelijkheid te bieden. Hij gaat het komende seizoen Gert-Jan de kans bieden zich optimaal voor te bereiden op de kwalificatie-wedstrijden en daarna de Deaflympics. Er zal door Ron de Boer contact met de bondscoach worden gelegd en de mogelijkheden om een oefen/benefiet-wedstrijd in en tegen Kollum te organiseren zullen worden onderzocht.

VV Kollum is trots op het feit dat ze een international in haar midden heeft, een man met een missie, een aanvoerder met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een enorm doorzettingsvermogen en een geweldig positieve uitstraling!

Bent u na het lezen van dit interview geïnteresseerd in sponsoring van het Nederlands dovenelftal dan kunt u contact opnemen met ondergetekende. Hij kan u dan in contact brengen met de juiste personen.

Bauke Schat, voorzitter vv Kollum

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button