EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Geslaagde Oerboerendag bij IJstijdenmuseum en De Kruidhof

BUITENPOST – Zaterdag  organiseerde het IJstijdenmuseum een Oerboerendag. Experimentele archeologen, Anneke en Roel Meier, lieten zien hoe in de prehistorie stenen werktuigen en andere gebruiksvoorwerpen werden gemaakt, bijvoorbeeld touw uit lindenbast, in de tijd dat de eerste boeren zich hier vestigden. Deze eerste boeren noemen we wel de Hunebedbouwers.  In de wijde omgeving van Buitenpost zijn werktuigen van steen van deze mensen gevonden.

In en bij het IJstijdenmuseum vonden er verschillende activiteiten plaats voor kinderen , zoals een kleurplaat kleuren, sieraden maken, bijvoorbeeld hangers en armbanden en beschilderen van schelpen en platte zwerfstenen. Daarnaast was er  een leuke speurtocht georganiseerd. En ook konden de kinderen zich laten schminken.

In de tuin van De kruidhof trok de intviszwam veel bekijks, de intviszwam is een schimmel uit de grote familie Phallaceae ofwel stinkzwammenfamilie. De soort heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is in 1921 voor het eerst in Europa gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn sporen van deze zwam meegekomen met Australische troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De invasieve soort is zeldzaam en staat op de Rode Lijst (GE) maar is sterk toegenomen, waaronder in Drenthe, maar ook op andere plaatsen in Nederland.

Op het terrein van de Kruidhof was  ook een handboogschietbaan gemaakt. Het boogschieten werd georganiseerd door de Handboogschietclub in Surhuisterveen. Naast de verschillende activiteiten was er ook een kraam opgesteld met boeken over de prehistorie en de geologie van onze omgeving. Ook waren er fossielen, zwerfstenen, mineralen en schelpen te koop.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button