HoofdnieuwsRegionaal

Geslaagde workshop Sint Jansolie en Calendulazalf maken in De Kruidhof

BUITENPOST – Rond de langste dag bloeit het Sint Janskruid. De geneeskrachtige olie die hiervan gemaakt wordt helpt bij spierpijn en jicht en bevordert de genezing van kloofjes en schaafwonden. Ieder jaar rondom de langste dag organiseert De Kruidhof in Buitenpost een workshop Sint Jansolie en Calendulazalf maken. Zaterdag, tijdens de Oerboerenmarkt in De Kruidhof, deden 17 enthousiaste deelnemers mee aan de workshop.

De bloemen van het Sint Janskruid gaan open rond de langste dag van het jaar, 21 juni. Dat is de feestdag van Sint Jan, genoemd naar Johannes de Doper. De rode kleurstof die uit de bloemen komt verwijst naar het bloed van Sint Jan, die onthoofd werd. Een takje van dit kruid boven de deur zou kwade geesten op afstand houden. Een oude naam voor deze plant was ‘Jaagt den duivel’. Het Sint Janskruid is een bekend middel uit de volksgeneeskunde en wordt tegenwoordig nog voorgeschreven bij depressiviteit.

Calendula of goudsbloem is een veelzijdige plant. De geneeskrachtig bloemen worden veelal in tincturen en zalven gebruikt tegen brand en schaafwondjes.

Tijdens de workshop kregen de deelnemers een rondleiding door de botanische tuinen waarbij uitgebreid werd ingegaan op de werking van Sint Janskruid en Calendula. Ook de risico’s van het gebruik van Sint Janskruid kwam daarbij aan bod. Na afloop ging iedereen met een flesje Sint Jansolie, een potje Calendulazalf en heel veel nieuwe kennis naar huis.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button