Regionaal

Gezamenlijk ‘even knallen’ op examentrainingen in de meivakantie

BUITENPOST – In vakantieperiodes zijn schoolgebouwen normaal gesproken stil en verlaten. Op het Lauwers College in Buitenpost is daar momenteel geen sprake van. Tientallen leerlingen volgen er examentrainingen die door de eigen vakdocenten worden verzorgd. ,,Zo’n voorbereiding is ideaal.”

‘Makje’, klinkt het enthousiast. ,,Dat mag ik graag horen”, reageert docent Meindert van der Hoek op de kreet van een van de mavo-4-leerlingen wanneer hij een goed antwoord heeft gegeven. In een ontspannen sfeer hebben zes jongens en vijf meiden deze maandag in één van de lokalen van de toren een examentraining economie. Geheel in stijl van de laatste tijd is er ook dit keer sprake van hybride-onderwijs. In afwachting van een coronatestuitslag is een van de leerlingen thuis via het scherm van de partij.

De mogelijkheid om ín de meivakantie examentrainingen te volgen, is op het Lauwers College in Buitenpost door veel scholieren met beide handen aangegrepen. Bij de mavo-tak heeft maar liefst ruim negentig procent van de leerlingen zich aangemeld voor de kosteloze extra ondersteuning. ,,Dat is best veel”, vindt Van der Hoek, die als interim-teamleider de trainingen mede coördineert. De animo bij de beide andere leerwegen – havo en vwo – is wat minder, maar met circa vijftig procent ook nog heel behoorlijk.

Om de leerlingen zo goed mogelijk op het komende examen voor te bereiden, doet het Lauwers College Buitenpost de trainingen in eigen beheer. ,,Het is best wel bijzonder wat wij doen”, vertelt Van der Hoek over de werkwijze. ,,De leerlingen hebben door corona een hoop lestijd gemist en het centraal examen gaat wél door. We willen alles doen om een ieder te laten slagen.” De school denkt dat trainingen door de eigen docenten daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren en heeft niet gekozen voor de inzet van bijvoorbeeld een bureau of studenten. ,,We willen het samen doen. Dat geeft een mooi gevoel.”

En dus is het schoolgebouw aan De Hoefslag tijdens deze twee weken durende meivakantie vier dagen lang het decor van examentrainingen. Eén van de mavo-leerlingen die op de eerste dag naar de economie-training is gekomen, is Jan Kooistra. Voor hem is economie een interessant vak. ,,Het ligt me wel.” Dat school de examentrainingen geeft met de eigen docenten, vindt Jan uitstekende zet. ,,Dat is de beste manier om het te geven.”

Halverwege de training heeft Jan een prima gevoel over de gang van zaken. ,,Het is niet heel intensief. Op een leuke manier leer je wat. Ook is het gezellig.” Jan heeft volop vertrouwen in een goede afloop van het examen. Hij heeft nul manco’s. ,,Ik heb een maand lang goed gas gegeven. Nu nog even knallen in de vakantie.”

Voor Jens Bouma is economie een moeilijk vak. Hij is maar wat blij met de examentraining. ,,Ik leer er heel veel van. Dit is ideaal voor mij, zo’n voorbereiding.” Jens is te spreken over de aanpak. ,,We lopen oude examens door. Waar ik moeite mee heb, daar zoekt meneer het onderdeel van op en daar krijgen we vragen over.”

Dat schoolzaken in de vakantie aandacht vragen, vindt Jens geen enkel probleem. Integendeel. ,,Ik heb het er graag voor over.” Ook bij biologie en wiskunde gaat hij nog extra ondersteuningsmogelijkheden benutten. ,,Ik pak mee wat ik pakken kan om nog wat op te steken en zo met een beter gevoel het examen in te gaan.”

De persoonlijke aandacht en het maatwerk bij de training worden ook door Hetty Bolt zeer gewaardeerd. ,,Je kunt vragen stellen over wat je moeilijk vindt en dat gaat meneer vervolgens uitleggen.” Daarnaast draagt de rustige entourage op De Hoefslag bij aan het resultaat, stelt Hetty. Hierdoor kan er goed en geconcentreerd worden gewerkt.

,,Ik steek er echt wat van op”, aldus Hetty over de training. Dat ze met de examenmaterie aan de slag kan in het schoolgebouw, heeft ook nog een ander voordeel, zo lacht ze. ,,Zo hoef ik thuis niet zo erg meer te stressen.”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button